Banjaluka: Još nepoznato šta će biti s besplatnim udžbenicima na kraju školske godine

Osnovne škole u Banjaluci će odlučivati, svaka za sebe, na koji način će učenicima raspodijeliti udžbenike, koje ove godine finansira Grad sa milion i po KM.

Ovakav plan je dogovoren na sastanku predstavnika Grada i Aktiva direktora osnovnih škola.

Iz osnovne škole „Georgi Stojkov Rakovski“ iz Nove Varoši, koju pohađa više od 1.000 osnovaca, poručili su da će s razrednim stariješinama i nastavnicima napraviti plan raspodjele.

– Mi ćemo preuzeti udžbenike prema planu isporuke, koji je napravio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. U narednom periodu ćemo napraviti konkretan plan raspodjele udžbenika za naše đake. Svakako da to nećemo raditi u toku godišnjih odmora, kada je dosta ljudi odsutno. Najvjerovatnije ćemo to obaviti pred sam početak školske godine, najkasnije prvog dana škole – objasnio je direktor ove osnovne škole Dušan Mišljenović.

Direktorka osnovne škole „Sveti Ćirilo i Metodije“ iz Piskvice, Olgica Tešić, kazala je da će roditelji njenih učenika biti obaviješteni kada će knjige biti pripremljene za njihovu djecu.

– Svi će morati potpisati da su za svoju djecu preuzeli udžbenike – kazala je ona.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Gradonačelnik Draško Stanivuković je napomenuo da će udžbenici biti distribuisani po školama od 3. do 12. avgusta.

– Ovim projektom Grada biće obuhvaćeno više od 11.000 đaka u 26 osnovnih škola u Banjaluci – kazao je on.

Dodao je kako se još razmišlja da li će osnovci po završetku školske godine vraćati dobijene udžbenike školama, kako bi te knjige bile proslijeđene novim generacijama đaka.

– O tome se intenzivno razmišlja, iako planiramo svake godine da nabavljamo udžbenike za banjalučke osnovce. Možda je bolje da se samo dopunjavaju određene količine, odnosno kupuje ono što je potrebno, a ne uvijek da sve nabavljamo novo. Time bi kod mladih mogli da ugradimo ekološke navike, da nauče da je potrebno da čuvamo svoju okolinu, ali i da ih naučimo da trebaju dijeliti s drugima, te da se s jednim setom udžbenika mogu poslužiti i njihovi prijatelji – precizirao je Stanivuković.

Napomenuo je da je sredstva za ove namjene aktuelna administracija obezbijedila kroz uštede u budžetu Grada.

– Isto se može uraditi i na nivou cijele Srpske, zato pozivam republičke vlasti da slijede primjer Banjaluke. Mi smo pokazali šta možemo uraditi kada se ide sa uštedama, zamislite šta se može uraditi ako se isti princip upotrijebi na republičkom nivou  – naveo je Draško Stanivuković.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.