Veliko otkriće srpskih ljekara: Korona virus oštećuje sluh

Virus korona može oštetiti sluh, pokazalo je istraživanje ljekara ORL klinike UKC Niš, ali se pomoću lijekova može regulisati, zaključak je srpskih ljekara, čije je istraživanje objavljeno u prestižnom časopisu European Archives of Oto-Rhino-Laryngology.

Niški ljekari tokom prošle godine ispitivali su u crvenim zonama kako korona utiče na sluh oboljelih pacijenata od kovid-19 infekcije, te su došli do zaključka da je kod 37 do 40 odsto ispitanika virus uticao na sluh.

Prof. dr Dušan Milisavljević, rukovodilac tima istraživača i direktor ORL klinike UKC Niš, kaže za Blic da je ovo veliki uspjeh za njihovu kliniku, UKC Niš, ali i za srpsko zdravstvo, jer su među prvima u svetu pristupili ovakvom istraživanju.

– Prije desetak dana dobio sam odgovor i potvrdu glavnog urednika jednog od najreferentnijih ORL časopisa, da su naši rezultati istraživanja pozitivno ocijenjeni, od strane recenzenata, i da su prihvaćeni za štampanje. Ovo je veliku uspjeh ljekara Kliničkog centra u Nišu, uspeh i UKC, ali i uspjeh srpskog zdravstva, s obzirom da smo među prvima, praktično u svijetu, prepoznali da je potrebno provjeriti da li je virus kovid-19 sposoban da ošteti sluh oboljelog pacijenata. Među prvima smo u svijetu ušli u kovid bolnicu sa našim aparatima za mjerenje sluha i pregledali oko stotinjak pacijenata. Nakon toga smo rezultate statistički obrađivali i taj naš rad prosledili evropskom arhivu ORL. Pre desetak dana je publikovan i štampan i on je sada onlajn dostupan. Sada kada bilo gde u svijetu neko ukuca „gubitak sluha i korona“, može da pročita i naše istraživanje, kaže profesor Milisavljević za Blic.

Istraživanje je rađeno u UKC Niš, od maja mjeseca proše godine do jula, pa je napravljena pauza, te je u jeseni ponovo nastavljeno, da bi nakon nekoliko mjeseci velikog rada donet zaključak, da, korona može oštetiti sluh.

Kod 37 do 40 odsto ispitanika zabilježeno oštećenje

Prema riječima profesora Milisavljevića, dobra vest je da se sluh vraća u normalu terapijom, ali da do teškog oštećenja ne dolazi iz razloga što je u protokolu liječenja protiv infekcije kovid-19 uvedena i terapija kortikosteroida.

– Kovid -19 može da ošteti sluh na visokim frekvencama, dobra vijest je da se sluh terapijom može regulisati i vratiti. Dobro je što po protekolu liječenja kod srednje teških i teških pacijenata koriste se kortikosteroidi, koji se, između ostalog, koriste i kod oštećenja sluha. Da nisu primjenjivani kortikopreparati kod pneumonija i teških stanja, taj stepen oštećenja bio bi znatno veći. Mi smo došli do tog saznanja da se promjena dešava u unutrašnjem uvu i da je ta mogućnost oštećenja sluha solidna s obzirom da 37 do 40 procenata pacijenata je pokazao neki vid pada sluha. Dobro je to da taj pad sluha nije u govornom području, to su visoki tonovi, ali opet svakako da dolazi do oštećenja sluha koje mi kao lekari možemo sa terapijom da rešimo, objašnjava profesor Milisavljević.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.