Podnesen izvještaj protiv bankara, notara i investitora u Banjaluci

Protiv nekadašnjeg direktora Komercijalne banke Srđana Šuputa, banjalučkog notara Gorana Golića i investitora zgrade u banjalučkom naselju Ada podnesen je izvještaj zbog sumnje da su počinili brojna krivična djela na štetu više osoba, otkriva Srpskainfo.

Izvještaj protiv njih banjalučkom tužilaštvu podnijela je Policijska uprava Banjaluka.

Osim Šuputa i Golića, osumnjičeni su Mladen Stanić, vlasnik preduzeća „Sampro-bl“, i Marija Trivić, odgovorno lica firme „MM Home“.

Kako Srpskainfo saznaje, oni se terete da su prevarili stanare zgrade  koja se nalazi u Ulici Palih boraca na broju 55 u banjalučkom naselju Ada, kao i da je u ovom slučaju oštećena Komercijalna banka za skoro pola miliona maraka.

Oni se sumnjiče da su prevarali kupce stanova na pomenutoj adresi, a koji su sada u strahu da bi mogli ostati bez svojih nekretnina, zbog pokrenutog spora naplate nezakonite hipoteke.

Šuput je osumnjičen da je u martu 2011. godine kao direktor Komercijalne banke zaključio ugovor o reprogramu kredita za obrtna sredstva sa odgovornom osobom iz firme „MM Home“ i nakon toga im odobrio više od 806.000 maraka.

– Kao sredstvo obezbjeđenja kredita upisana je zabilježba „na objekat koji je planiran da se izgradi na zemljištu“, iako je u to vrijeme na navednoj lokaciji već bio izgrađen stabmeno-poslovni objekat sa izvršenim tehničkim prijemom i prodatim stanovima – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Zatim su 2015. godine pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka pokrenuli postupak radi naplate duga po reprogramu kredita prodajom etažnih stambenih jedinica, ali to nije realizovano, jer su stanovi prodati trećim licima. Na ovaj način je Šuput prekoračio svoja ovlašćenja i pričinio štetu Komercijalnoj banci za 468.476 maraka, koliki je ostao dug za nevraćeni kredit.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Srđan Šuput

Završena istraga

Notar Golić se tereti za pet krivičnih djela “nesavjestan rad u službi”. On je osumnjičen da je sačinio pet ugovora o kupoprodaji stanova na pomenutoj lokaciji, a tom prilikom nije upozorio kupce da su ti stanovi pod teretom i pod hipotekom od strane Komercijalne banke, a zbog duga investitora „MM Home“.  On je bio svjestan da kršenjem propisa može nastupiti teža povreda prava treće osobe ili veća imovinska šteta.

Stanić se sumnjiči da je kao odgovorni lice firme „Sampro-bl“ i po ovlaštenju „MM Home“ u namjeri da pribavi imovinsku korist prodao dva stana, a vlasnicima prikrio da se oni nalaze pod hipotekom.

Trivićevu policija sumnjiči da je kao odgovorno lice „MM Home“, takođe prilikom prodaje stana, dovela u zabludu kupca, jer ga je slagala da je stan bez tereta i hipoteke.

Portparol PU Banjaluka Danijela Mučibabić potvrdila ja za Srpskainfo da je u ovom slučaju završena istraga i da su tužilaštvu podneseni izvještaji protiv osumnjičenih.

– Osumnjučeni S.Š. se tereti za zloupotrebu položaja odgovornog lica, G.G. je osumnjičen za nesavjestan rad u službi, dok se M.S. i M.T. terete za prevare – istakla je Mučibabićeva.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.