Kompletno vakcinisan svaki deveti građanin Srpske

U proteklih sedam dana prvu dozu vakcine protiv korona virusa u Republici Srpskoj primile su još 32.853 osobe, dok su u ovom periodu revakcinisana ukupno 9.082 stanovnika.

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je, do sada, prvu dozu primilo 192.312, a da su kompletno vakcinisane 110.132 osobe.

Za sedam dana broj vakcinisanih prvom dozom porastao je za 3,5 odsto, a broj potpuno vakcinisanih za nepun procenat.

Od početka imunizacije protiv virusa SARS-CoV-2 prvu dozu primilo je 20,7 odsto, a obje doze 11,85 odsto punoljetnih građana Srpske.

U Srpsku je prije dva dana stiglo još 240.000 doza Sinofarma i 50.000 doza Sputnjika V, što je najveća pojedinačna pošiljka do sada. Osim ove pošiljke, Srpska je nabavila oko 580.000 doza, a narednih dana očekuje se još donacija.

Premijer Radovan Višković je rekao da će Srpska u narednom periodu maksimalno dići kapacitete domova zdravlja i bolnica, te sve raspoložive resurse iz medicinskog sektora uključiti u vakcinaciju.

– U narednom periodu moglo bi da bude vakcinisano 50 odsto građana Srpske – rekao je Višković i pozvao građane Srpske da, bez obzira na dob i pol, iskoriste svoje zakonsko pravo i da se vakcinišu jer je to, kako je naglasio, jedini način zaštite i borbe protiv virusa korona.

Dodao je da će narednih dana biti organizovani vakcinali punktovi, na kojima će građani moći da se vakcinišu bez pozivanja i zakazivanja termina.

Stav stručnjaka je da nam treba oko 70-80 odsto vakcinisanih kako bismo zaustavili epidemiju.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.