Ilić o podjeli besplatnih udžbenika u Banjaluci: “Put kojim se došlo do toga, nije u skladu sa zakonom”

Raduje me što će osnovci imati besplatne udžbenike, ali put kojim se do tog došlo nije pravno valjan i bojim se da bi mogao u narednom periodu stvoriti probleme u funkcionisanju Grada Banjaluka, rekao je Mladen Ilić, predsjednik banjalučke Skupštine.

– Izuzetno je dobra stvar što će osnovci od iduće školske godine imati besplatne udžbenike, svjesni smo da je to jedna posvlastica za njih i rasteretiće sigurno porodični budžet i to je praksa koju moramo priznati da je dobra, ono što nije dobro za ovaj slučaj je da sama procedura toga da osnovci imaju besplatne knjige je urađena protiv zakona, kaže Ilić.

Dodaje:

– U prevodu, Grad Banjaluka ima obezbijeđena sredstva od nekih 700.000 za besplatne udžbenike u ovoj godini i to je iznos koji je usvojen u samom usvajanju budžeta na početku ove godine. Taj drugi iznos sredstava koji je još toliko, pa čak i nešto veći od ovog se pretpostavlja od strane gradonačelnika da će biti usvojen u narednom budžetu, te će na taj način moći biti isplaćeno u martu naredne godine – rekao je Ilić.

Ilić kaže da je ovo još jedan pokušaj da se skupština Grada dovede pred svršen čin.

– To je još jedan od pokušaja da se skupština Grada dovede pred svršen čin, iako je već u nekoliko navrata pohvalila ovakvu inicijativu i do nje traba naći način da se dođe. Nažalost ovaj način je protv zakona i u nekom slučaju Banjaluka može ući u problem finansiranja ovog projekta. To vam je kao da kupujete auto od 20.000 KM, sada imate 10.000, a za ovih deset ćemo vidjeti šta će biti sljedeće godine. To je neozbiljno – kaže Ilić za ATV.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke je danas potpisao ugovor o nabavci udžbenika za sve učenike od 3. do 9. razreda.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.