Ruski film „Turista“: Plaćenike prikazali kao heroje, stvarnost je mnogo mračnija?

Rusi dugo godina imaju tradiciju snimanja propagandnih filmova kojima je jedina svrha promicanje ruskih ciljeva u svijetu. Ruski lideri su prepoznali potencijal filmske propagande kao način uticaja na političke i društvene stavove ljudi. Tako je Vladimir Lenjin uvidio veliku snagu filma, pa je izjavio: “Od svih umjetnosti za nas je kino najvažnije.”

Njegovi nasljednici su nastavili istim putem kulturne retorike, a posljednje u nizu „ruskih ostvarenja“ prestavlja klasičan prikaz ruske propagande na djelu. Naime, film „Turista“ imao je premijeru u maju ove godine na televiziji NTV koju finansira Rusija.

„'Turist’ je film o političkim spletkama, hajkama i pucnjavama, o borbi protiv terorista – čak i ako ne prijete vašem domu, pa čak ni vašoj zemlji. Dramatičan i dinamičan akcijski film o ljudima koji su spremni po cijenu svog života zaštititi pravni poredak i živote civila Srednjoafričke Republike – jednostavno zato što ne mogu ravnodušno gledati kako nevini ljudi umiru“, opisano je u sinopsisu filma.

Film se suštinski ne razlikuje od svakog drugog holivudskog filma slične tematike, ali indirektne poruke koje je želio da pošalje nisu nimalo naivne. Radnja filma prati grupu „herojskih“ ruskih vojnih instruktora poslanih u Centralnoafričku Republiku (CAR) s ciljem povećanja profesionalizma oslabljenih bezbjednosnih snaga ove zemlje, a onda se nalaze u pokušaju puča uoči predsjedničkih izbora.

Prikazani su kao hrabri ratnici, heroji koji bez imalo žala i razmišljanja daju svoje živote boreći se za neke navodno više ciljeve i ideale. Čak jedan od likova u filmu u jednoj od onih klasičnih melodramskih scena, sa sjetnom muzikom u pozadini, pušeći cigaretu kaže:

„Amerikanci: Oni se bore za demokratiju. A mi (se borimo) za pravdu“.

Kroz film se ne može a ne primjetiti provučena paralela sa zloglasnom ruskom privatnom Wagner vojskom o kojoj se zbog brutalnih zločina i lošeg odnosa prema vlastitim vojnicima sve više priča po svjetskim kuloarima.

Ko je Wagner vojska?

Ruska paravojna grupa Wagner povezana je sa Kremljovim insajderima bliskim Vladimiru Putinu. Smatra se čak da je u pitanju prerušena jedinica ruskog Ministarstva odbrane ili ruske Obavještajne službe (GRU) koju ruska vlada koristi u sukobima tamo gdje se traži prikriveno djelovanje, odnosno kako bi sakrila svoje prisustvo. Prvi put su se pojavili 2014. godine kada su učestvovali u ruskoj aneksiji Krima.

Nakon toga su intervenisali u Siriji. Od tada su plaćenici iz grupe Wagner navodno aktivni u Libiji, Srednjoafričkoj Republici i Venezueli – i to sve na mjestima u kojima Moskva ima političke interese, i uvijek na strani koju Moskva podržava. Vjeruje se da je „Wagner grupa“ u vlasništvu Jevgenija Prigožina, biznismena koji je usko povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je posebno zanimljivo u kontekstu filma „Turista“.

Wagner vojska (Izvor: Picasa)

Kada govorimo o značaju CAR-a, ovdje od 2013. godine traju nasilni sukobi između pobunjeničkih frakcija muslimanskih i kršćanskih grupa. Prema podacima Ujedinjenih nacija, ovaj sukob do danas je odnio živote najmanje 6.000 ljudi. Početkom 2018. godine, Moskva je izrazila spremnost da odgovori na „zahtjev vlasti CAR-a“ i pruži vojno-tehničku podršku zemlji. 22. marta te godine su poslali 175 vojnih instruktora u svrhu obuke lokalne vojske, kao i određenu količinu naoružanja i municije, što i sama premisa filma kaže. Mjesec dana kasnije, na slikama koje su objavljene na društvenim mrežama primjećeni su muškarci/vojnici za koje se pretpostavljalo da su „ili ruski vojnici ili pripadnici ‘Wagner grupe'“.

Ključni faktor za rusko prisustvo u CAR-u su bogata nalazišta u dijamantima (koji čine veliku većinu njegovog izvoza), kao i zlata i urana, koja su do sada ostala neiskorištena zbog pustoši i anarhije koju je zemlja proživjela posljednjih osam godina.

„Putinov kuhar“

Ruski oligarh Jevgenij Prigožin, koji se smatra glavnim čovjekom iza Wagnera, je bliski Putinov prijatelj. U javnosti je poznat pod nadimkom „Putinov kuhar“ s obzirom da ima veliki broj restorana, te da je lično kuhao ruskom predsjedniku.

Pored te uloge, čini se da je preuzeo i mjesto marketing stručnjak jer, prema dostupnim informacijama, upravo on stoji iza ovog filma. Naime, film je, čini se, finansiran od strane Prigožina što se može zaključiti prema tome što je “Aurum, LLC” naveden kao nositelj autorskih prava u završnici filma.

„Aurum“ je filmska firma koju je osnovao Prigožin 2017. godine. Prethodna filmska ostvarenja ove firme uključuju „Shugaley“ i „Shugaley 2“, koji tvrde da govore istinitu priču o ruskom političkom operativcu Maximu Shugaleyu, prikazanom u oba filma kao nevini sociolog. Prema medijskim izvještajima, filmovi su bili dio jednogodišnje ruske propagandne kampanje kojom se Shugaley nastojao osloboditi iz libijskog zatvora, gdje je u maju 2019. godine bio pritvoren zbog optužbi za špijunažu. „Aurum“ kao promotivna web stranica za film „Turista“ pokušava na sličan način usmjeriti rusko sudjelovanje u CAR-u, opisujući film kao “priču koju pričaju obični ljudi”.

Prigožin i Putin (Izvor: FP)

„Nema sumnje da iza filma stoji Prigožin“, rekao je jedan dobro obaviješteni filmski insajder koji je tražio anonimnost. „Niko drugi ne bi želio finansirati takav film“, rekao je on.

Također, scenarist filma Vladimir Izmailov i njegova dva producenta prethodno su radili na dvodijelnom filmu koji je finansirao upravo Prigožin. Pored toga, glumačka ekipa filma je dala opsežne intervjue za Federalnu novinsku agenciju (FAN) – medij, na čijem je čelu Prigožin. Dva odvojena izvora također su rekla neovisnoj medijskoj kući Meduza da je tajkun finansirao film. Prema jednom od Meduzinih izvora koji je radio na filmu, Prigožin je na film potrošio oko 150.000 dolara kako bi poboljšao Wagnerovu reputaciju.

Tajni znakovi

Kroz filme se provlače i brojni tajni znakovi koji bi mogli ukazivati da iza filma stoji upravo Prigožin. Naime, identifikacione oznake malog aviona Cesna (Cessna) su greškom vidljive u bar jednom kratkom dijelu filma, a koristeći baze podataka o avionu i korporativna dokumenta, mediji su utvrdili da je avion s identičnim oznakama registrovan na najmanje nekoliko Prigožinovih firmi u proteklih par godina.

Prikriveni tragovi (Izvor: RSE)

Drugi analitičari su također uočili nešto što djeluje kao namjerno ostavljanje tragova koji su izgleda usmjereni na upućene gledaoce koji znaju šta treba da gledaju i kakvo značenje to nosi. Prigožin je navodno rekao medijima da ruske snage u CAR-u “zaslužuju slavu i poštovanje. Oni su Rusi i mi smo ponosni na njih.” Navodno je kroz ovaj akcijski film Prigožin pokušao potaknuti napore za regrutovanje u Wagner grupu koja ima problema s prikupljanjem najboljih vojnika.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.