Putnici iz BiH mogu u Hrvatsku putovati bez dokazivanja posebnog razloga

U skladu s jučerašnjom odlukom Savjeta Evropske unije kojom građani Bosne i Hercegovine mogu bez ograničenja ući na teritoriju EU, ukoliko su vakcinisani, imaju dokaz o prebolovanoj koroni ili negativan PCR test oglasili su se iz hrvatskog MUP.

Kako su rekli iz MUP Republike Hrvatske, putnici (nezavisno o državljanstvu) koji dolaze neposredno iz zemalja navedenih u trenutno važećim izmjenama Preporuka Savjeta EU od 1. jula, u Republiku Hrvatsku mogu putovati bez potrebe dokazivanja posebno opravdanog razloga putovanja, ali uz ispunjavanje prethodno navedenih epidemioloških uslova ulaska u Republiku Hrvatsku koji su propisani za državljane trećih zemalja.

Kako su rekli, Bosna i Hercegovina je na navedenom spisku, te je kod ulaska u Hrvatsku na graničnom prelazu potrebno pokazati samo jedno od navedenog:

–  Potvrdu o negativnom PCR testu koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja ili brzom antigenskom testu na korona virus koji je naveden na Zajedničkoj listi brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Evropske unije, a koju objavljuje Evropska komisija, ako nalaz testa nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz .

FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RAS SRBIJA

– Potvrdu ne stariju od 210 dana od primljene dvije doze vakcine koja se koristi u državama članicama EU ako je prošlo 14 dana od primljene druge doze vakcine ili potvrdu ne stariju od 210 dana od primljene jedne doze vakcine koje se prima u jednoj dozi, ako je prošlo 14 dana od primljene te jedne doze”.

Dodaje se:

– Potvrdu o preležanoj  zarazi korona virusom i primljene jedne doze vakcine u okviru šest mjeseci od početka bolesti, a vakcinacija je provedena prije manje od 210 dana ili pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije korona virusom, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz potvrdu o preboljenoj infekciji korona virusom izdatoj od ljekara, piše Klix.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.