Nijemci najavili uvođenje COVID potvrde za ulazak

Covid-potvrde danas stupaju na snagu na nivou cijele Evropske unije, u vrijeme ljetnih odmora u Evropi, ali zaraznija delta varijanta korona virusa već prijeti smanjivanju njihove upotrebe.

Dokument EU, odnosno QR kod dostupan u digitalnom obliku na pametnim telefonima ili u papirnatom obliku, pokazuje je li putnik vakcinisan jednom od vakcina koje je odobrila Evropska unija (“BioNTech/Pfizer”, “AstraZeneca”, “Moderna” ili “Johnson & Johnson”), je li prebolio Covid-19 ili ima negativan test na korona virus.

Certifikat služi da se izbjegne potreba za karantinom i daljnjim testiranjima tokom putovanja između 27 zemalja članica EU i četiri pridružene evropske zemlje – Irske, Norveške, Švicarske i Lihtenštajna.

Odluka Njemačke razbjesnila Brisel

Evropski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je da očekuje da će sve članice EU biti povezane od četvrtka. Jedino će Irska, čiji je zdravstveni sistem pretrpio kibernetički napad u maju, kasniti s uvođenjem.

Do srijede je već 21 članica EU prihvatila certifikat, uključujući vodeće turističke destinacije – Francusku, Španiju, Italiju, Grčku i Hrvatsku.

– Preporučujemo svim zemljama članicama da koriste taj alat ne samo za slobodno kretanje (…), već i za svaku moguću nacionalnu upotrebu te u druge svrhe: za odlaske na koncerte, festivale, u pozorišta, restorane – rekao je Reynders.

No, nagli porast delta varijante, koja je prvi put otkrivena u Indiji, a sada se širi u bivšoj članici EU Britaniji, mogao bi pokrenuti odredbu “emergency brake” (ručna kočnica) kojom se suspenduje prihvatanje certifikata.

Njemačka je već najavila zabranu ulaska putnicima iz Portugalije, gdje je delta varijanta postala dominantna. Izuzeti su samo njemački državljani i stanovnici koji pri povratku u Njemačku moraju biti dvije sedmice u karantinu.

Odluka Berlina razbjesnila je Brisel, a Reynders je rekao da se “trebaju izbjegavati zabrane putovanja” unutar EU te je istakao da se Njemačka prvo trebala konsultovati sa partnerima.

Delta varijanta

Zapanjujući porast broja slučajeva zaraze delta varijantom u Britaniji, koja, kako prenosi “Hayat”, ima dvosedmičnu stopu zaraza više od sedam puta veću od one u EU – izaziva duboku zabrinutost na kontinentu.

Na samitu EU prošle sedmice njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je zemlje na jugu EU, koje vape za turistima, što su dopuštale ulazak Britancima sa minimalnim Covid-provjerama.

Portugal, Španija i Malta naglo su ove sedmice povećali ograničenja za putnike iz Britanije i traže potpuno vakcinisanje za ulazak.

Osim certifikata EU, Brisel poziva sve države članice da dopuste ulazak samo potpuno vakcinisanim putnicima izvan bloka ili onima s hitnim razlozima.

No, to je tek preporuka koja se, za razliku od certifikata, može ignorisati.

Čak ni certifikat EU možda neće biti ono čemu se svi nadaju.

– Nema sumnje da bi turistička industrija mogla dobiti podstrek na vrijeme za ljetnu sezonu – objavio je “Capital Economics”.

No, predviđa da će certifikat EU “imati vrlo mali utjecaj na evropski turizam ove godine”, primjećujući da “većina odraslih nije potpuno vakcinisana i da su ljudi i vlade zbog delta varijante sve oprezniji”.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.