Donosimo savjete kako se izboriti sa ekstremnim vrućinama

Pravilna ventilacija prostorija i topli napici pred spavanje pomažu u danima velikih vrućina, objašnjava njemački stručnjak za probleme spavanja Hans-Giter Ves.

Postoji nekoliko načina koji bi mogli pomoći da se ljudi tokom vrelih noći osjećaju ugodnije, posebno u nedostatku klima-uređaja.

– Sve se svodi na pravilnu ventilaciju. Zatvorite prozore i roletne tokom dana, a otvorite ih prije odlaska na spavanje – ističe Ves.

Drugi savjet je da se piju toplici napici.

– Ako popijete nešto toplo prije odlaska u krevet, manje je vjerovatno da ćete se znojiti – napominje ovaj stručnjak.

Takođe, blagotvoran je topli tuš koji otvara pore na koži i osigurava osjećaj svježine.

Ves savjetuje da se prije spavanja svakako izbjegne ispijanje čaše vina.

– Konzumiranje alkohola naveče može imati psihološki, relaksirajući učinak, ali, takođe, širi krvne žile i podstiče noćno znojenje – upozorava njemački stručnjak za san.

Tablete za spavanje takođe su nepotrebne – Ves objašnjava da ih treba izbjegavati kako bi se izbjeglo stvaranje zavisnosti.

On ima nekoliko posebnih savjeta objavljenih u stručnim naučnim listovima: ako imate popločan pod u spavaćoj sobi, na njega možete izliti malo vode koja će pomoći u rashlađivanju prostorije.

Na kraju, ako ništa ne pomaže u vrelim noćima, “jednostavno pođite u podrum i tamo spavajte”, poručuje njemački stručnjak za probleme spavanja.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.