Raste broj žrtava razornog tornada u Češkoj, nevrijeme uništilo 2.000 kuća (VIDEO/FOTO)

epa09300193 A view of a damaged car near destroyed buildings after a tornado hit in Mikulcice, Czech Republic, 25 June 2021. A rare tornado on 24 June evening swept through the region of South Moravia, in south-eastern Czech Republic, leaving thousands of houses destroyed and damaged, authorities announced. At least three people died, according to a spokesperson of the regional ambulance service. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Tornado koji je prošle noći opustošio sedam sela na jugu Češke odnio je najmanje pet života i prema riječima premijera Andreja Babiša uništio ili srušio oko 2.000 kuća.

Ministar unutarašnjih poslova Jan Hamaček proglasio je vanredno stanje, a premijer Babiš je elementarnu nepogodu nazvao apokalipsom, prenosi Blic.

– Dvije hiljada oštećenih kuća, moramo da učinimo sve da tim ljudima pomognemo. Sam želim da se uverim šta će im biti potrebno – rekao je premijer Babiš koji sa samita Evropske unije danas leti pravo u Južnomoravski region da obiđe najteže pogođena sela.

Policija je potvrdila da je u oluji u Južnoj Moravskoj živote izgubilo pet osoba.

 

– Vatrogasci su već prošli kroz najteže pogođena sela – rekao je južnomoravski guverner Grolič. Rekao je da ne očekuje da će se pronaći još povrijeđenih ili mrtvih.

U bolnice u mjestu Bžeclav, južno od Brna i u Hodonjin prevezene su desetine povređenih, ekipe hitne pomoći i spasioci pružili su nužnu pomoć na mestu a procjenjuje se da je povrede zadobilo skoro 200 ljudi.

U selu Hruški koje je jedno od četiri najteže pogođena sela polovina kuća pretvorila se u ruševine, javljaju češki mediji.

 

Ministarstvo za lokalni razvoj izdvojilo je odmah oko 17 miliona evra u budžetu kao pomoć za obnovu jer su neke kuće toliko oštećene da će morati da se sruše a ljudi iz pogođenih oblasti mogu da računaju već sada na hitnu prvu pomoć od oko 2.300 evra.

Crkvene dobrotvorne i nevladine humanitarne organizacije počele su prikupljanje pomoći ljudima iz južnomoravskih sela koji su ostali bez krova nad glavom, Česi masovno šalju pomoć i već jutros tokom prvog sata kada je krenulo prikupljanje pomoći na računima se našlo 400.000 evra.

Bez struje je oko 75.000 domaćinstava, preventivno bez gasa 2.000 a signale mobilne telefonije ne emituje nekoliko desetina predajnika.

 

Meteorolozi i za naredne dane predviđaju u Češkoj promjenjivo vrijeme sa ljetnjim olujama ali i navode da je vjerovatnoća da će se negdje ponoviti tornado, vema mala.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.