Eriksenu moraju ugraditi ICD

Doktor danske nogometne reprezentacije Morten Boesen izjavio je da će Christianu Eriksenu morati biti ugrađen ICD.

ICD je Ugradbeni kardocerter defribrilator koji se ugrađuje ispod kože pacijenta i koji je napajan posebnom baterijom te značajno povećava preživljavanje u slučaju pojave srčanog zastoja ili nagle srčane smrti.

ICD ne može spriječiti nastanak aritmije, ali je može uspješno detektirati i tretirati, te tako povratiti normalan srčani ritam i spasiti život.

“Christian je prošao razne pretrage i odlučeno je da će mu biti ugrađen ICD. Ovaj je uređaj potreban nakon srčanog udara. Christian je prihvatio ovo rješene, a plan su potvrdili nacionalni i međunarodni stručnjaci”, kazao je Morten Boesen.

Podsjećamo da je Eriksen u bolnici u Kopenhagenu nakon što je prošle subote kolabirao tokom meča Danske i Finske drugog dana Evropskog prvenstva.

Srećom, spašen mu je život nakon brze intervencije liječničke službe, ali i njegovih saigrača na čelu sa Simonom Kjaerom.

Veznjak Intera se sada osjeća dobro, no male su šanse da će ponovo zaigrati nogomet, mada o tome sada niko ni ne razmišlja.

Nijemac koji je spašavao Eriksena otkrio njegove prve riječi na terenu nakon što je otvorio oči

Njemački ljekar Jens Kleinefeld govori o dirljivom trenutku kada je Christian Eriksen ponovno otvorio oči i progovorio nakon potresnog i zamalo tragičnog trenutka tokom utakmice Danska – Finska.

Kad je Christian Eriksen pao sa srčanim zastojem na premijeri Evropskog prvenstva protiv Finske u subotu, medicinsko osoblje na stadionu djelovalo je ekspresno. Uz to, Eriksenu su uveliko pomogli Simon Kjaer i ostali saigrači iz reprezentacije.

Kleinefeld je među prvima prišao Eriksenu u akciji spašavanja i sada je ispričao kako je to izgledalo.

“Otprilike 30 sekundi kasnije otvorio je oči i mogao sam razgovarati direktno s njim. Bio je to dirljiv trenutak. U takvim hitnim ljekarskim intervencijama u svakodnevnom životu šansa za uspjeh je daleko manja”, priznaje Kleinfeld.

“Kada je Eriksen otvorio oči, kazao je: ‘Damn, imam samo 29 godina’. Znao sam odmah da Eriksenovo srce nije oštećeno”, prepričao je njemački ljekar.

Danska će u četvrtak navečer igrati bez Christiana Eriksena još jednu utakmicu Evropskog prvenstva protiv Belgije.

Izvor: Sportsport.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.