Srbija: Dušan ima 55 godina i 101 put je darovao krv

Prvi put krv je darovao kao vojnik u Skoplju i to da bi dobio dozvolu komandira da sa društvom izađe u grad.

Kada se vratio kući, i zaposlio u najvećoj fabrici, nastavio je humanim putem i tako postao dobrovoljni davalac krvi. Od tada je prošlo 35 godina i Dušan Francuski (55) je krv poklonio ravno 101 put. Zbog toga je od Crvenog krsta Kikinde dobio plaketu “Široko srce”i ručni sat. Priznanje za iskazanu humanost dodijeljena mu je povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Istu zahvalnost, takođe za 100 puta darovanu dragocjenu tečnost, dobio je i Đurika Mošo.

Žene davaoci

Plakete Crvenog krsta Kikinde za 75, 50 i 35 puta datu krv dobilo je ukupno 26 davalaca. Među njima su i Biljana Dragan, za 50 davanja, Ljiljana Petkov, Dorika Čoti i Višnja Udicki koje su po 35 puta poklonile tečnost za život. “Široko srce” za kolektivnu humanost zaslužili su fabrika MSK, Tehnička škola, Udruženje građana DORA, koje čini bivši učesnici omladinskih radnih akcija i Mjesna zajednica Mokrin. Uručene su i zahvalnice najmlađima, dobitnicima nagrada na konkursu “Krv znači život”.

– Bilo je prilično davno kada sam prvi put dao krv. U međuvremenu se nikada nisam imao dilemu da li treba nastaviti istim putem. Jedino nisam mogao da dam krv u aprilu kada sma imao virus korona. U takvim situacijama čovjeku svašta prolazi kroz glavu. Ali, svako ima svoj put, pa neka odluči šta će da radi. Moj rođeni brat je, takođe, davalac, ali sa manjim brojem davanja. Nikada nisam krv dao po pozivu, za nekog određenog, već dolazim redovno i dobrovoljno – ispričao je Dušan, pišu Novosti.

Jedina otežavajuća okolnost za ovog radnika livnice sada je što krv više ne daje u kikindskoj bolnici, već tačno određenog dana mora da dođe u prostorije Crvenog krsta.

– To je malo nezgodno radi organizacije, jer ovdje mora više da se čeka, nekada i po sat i po. Ranije čekanja nije bilo. Ali ni to nije prepreka za davalaštvo – poručuje Dušan Francuski.

Izvor: Novosti
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.