Makedonci traže najstrožu kaznu za Arnautovića: Ispad smatraju nacionalističkim

Fudbalska federacija Sjeverne Makedonije (FFM) ne želi tako lako da pređe preko ispada Marka Arnautovića i zahtjeva od UEFA da kazni reprezentativca Austrije.

Makedonci su na startu Evropskog prvenstva poraženi od Austrije 3:1, a dan poslije meča u Bukureštu više se priča o ‘sukobu’ Arnautovića i Ezdžana Alioskog nego o samoj utakmici.

Makedonci smatraju da je napadač srpskog porekla poslije trećeg pogotka provocirao Alioskog. Iako je nepoznato šta je tačno rekao austrijski napadač, njegov potez smatra se nacionalističkim ispadom.

Arnautović se u ponedeljak izvinio i poručio da nije rasista.

“Jučer sam u afektu izgovorio neke riječi zbog kojih želim da uputim IZVINJENJE, naročito mojim prijateljima iz Makedonije i Albanije. Želim reći jednu stvar jasno: JA NISAM RASISTA! Imam prijatelje u skoro svakoj zemlji i zalažem se za raznolikost. Svi koji me poznaju toga su svjesni. Izvinite”, poručio je Arnautović.

Iz FFM su potvrdili da su poslali dopis UEFA i zatražili kaznu za pomenuti incident.

“Fudbalski savez Makedonije najoštrije osuđuje nacionalistički ispad austrijskog reprezentativca Marka Arnautovića, nakon pogotka postignutog u jučerašnjoj utakmici. Istovremeno vas obavještavamo da smo UEFA poslali zvaničan dopis u kome tražimo najstrožu kaznu za Arnautovića. Kao ‘kuća fudbala’ uvek smo protiv nacionalizma, diskriminacije i svih ostalih oblika vrijeđanja i ispada koji nisu u duhu fudbala i vrijednosti za koje se svi zajedno zalažemo,“ navodi se u saopštenju.

Dodaje se:

“Uvijek ćemo braniti interese i dostojanstvo makedonskih reprezentativaca gdje god igrali.“

Ukoliko UEFA utvrdi da je zaista bilo nacionalističkih uvreda, Arnautovića sigurno očekuje stroga kazna.

Makedonija 17. juna u drugom kolu igra sa Ukrajinom u Bukureštu, dok se Austrija u Amsterdamu sastaje sa Holandijom.

Izvor: N1
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.