Rusija ide korak dalje u represiji: Opoziciji zabranjuju izlazak na izbore?!

Gornji dom ruskog parlamenta većinom glasova je usvojio nacrt zakona za koji se očekuje da nametne zabranu saveznicima Alekseja Navaljnog da učestvuju na izborima, što je, tvrdi se, posljednji potez u represiji protiv opozicije, prenosi portal themoscowtimes.com.

Ukupno 146 članova podržalo je nacrt, jedan je bio protiv, a jedan uzdržan.

Nacrt je proslijeđen predsjedniku Vladimiru Putin na potpisivanje čime će on zvanično postati zakon.

Nacrt zakona, onemogućio bi, ukazuje se, kandidovanje na parlamentarnim izborima za lidere, sponzore i redovne članove „ekstremističkih“ grupa.

Odluku o tome da li će Navaljnijeva politička mreža dobiti oznaku „ekstremistička organizacija“ ruski sud bi mogao da donese sljedeće nedelje.

Kritičari Putina tvrde da „ruske vlasti šire kampanju protiv opozicije uoči parlamentarnih izbora u septembru“.

Hapšenje aktivista

Kao svjež primjer navode to što su početkom nedjelje privedena još dvojica političkih aktivista, Dmitrij Gudkov i Andrej Pivovarov, bivši izvršni direktor rasformirane prodemokratske grupe Otvorena Rusija.

Pivovarov (39) je u ponedjeljak spriječen da odleti u Varšavu.

Zbog umiješanosti u „nepoželjnu“ organizaciju Pivovarovu prijeti kazna do šest godina zatvora.

Dan kasnije policija je privela Gudkova nakon racija u stanove i kuće njegovih saveznika i rođaka.

Gudkovu (41) bivšem poslaniku opozicije prijeti do pet godina zatvora zbog navodnog neplaćanja duga po starom ugovoru o zakupu.

Očekivalo se da Gudkov bude i formalno optužen, kako su naveli u udruženju za ljudska prava Agora, čiji advokat ga zastupa.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da su ova privođenja „čisto pravna stvar“.

„Optužbe koje je pokrenula policija nemaju nikakve veze sa politikom“, naveo je Peskov.

Kako je dodao „ruske vlasti su godinama tolerisale opozicione grupe, uključujući politički pokret Navaljnog“, dok kritičari Kremlja kažu da se vlasti trude da uklone svaki vid neslaganja.

„Nijedna civilizovana zemlja ne dozvoljava ekstremiste u svojim zvaničnim organima“, rekao je senator Andrej Klimov uoči glasanja.

Prijedlog zakona, koji je već podržao donji dom parlamenta, može uticati ne samo na starije članove i aktiviste Navaljnijeve političke mreže, već i na desetine hiljada Rusa koji su njegov rad podržali donacijama.

Lideri takvih grupa neće moći da se kandiduju na parlamentarnim izborima pet godina, dok će članovima i onima koji su finansijski pomogli njihov rad biti zabranjeno da se kandiduju tri godine.

Pivovarov je priveden samo nekoliko dana pošto se Otvorena Rusija, koju je osnovao Putinov kritičar Mihail Hodorkovski, formalno rasformirala kako bi zaštitila svoje članove od mogućeg gonjenja.

Grupa je 2017. u Rusiji proglašena „nepoželjnom“ organizacijom u skladu sa zakonom koji cilja na organizacije koje finansiraju inostrane stranke optužene za političko miješanje.

Izvor: Danas.rs
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.