Đokić: Srpska planira da u deset godina da izgradi 1.000 megavata instalisane snage iz obnovljivih izvora energije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je tokom razgovora sa ambasadorom Egipta u BiH Jaserom Abdelrahmanom Sorourom istakao opredjeljenje Srpske da u narednih deset godina bude izgrađeno oko 1.000 megavata instalisane snage iz obnovljivih izvora energije i da na taj način poboljša strukturu svog energetskog miksa.

Đokić je naveo da je to i obaveza Srpske kao članice energetske zajednice, te informisao egipatskog diplomatu o energetskim projektima koji se trenutno realizuju u Republici Srpskoj i planovima za budući period, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

Sorour je rekao da je u Egiptu do sada izgrađeno oko 45.000 megavata energetskih postrojenja koja koriste razne izvore za proizvodnju električne energije i da su, samim tim, mogućnosti za saradnju velike, veoma realne i izvjesne.

On kaže da je Ambasada Egipta u BiH spremna da sarađuje sa Republikom Srpskom i u narednom periodu će, kroz stalnu komunikaciju i razmjenu informacija, intenzivno raditi kako bi privukla što veći broj egipatskih kompanija na tržište Srpske.

Đokić i Sorour su razmijenili mišljenje u vezi sa aktuelnim trendovima u oblasti energetike i rudarstva Republike Srpske i Egipta, te iskazali obostranu spremnost za povezivanje kompanija radi realizacije potencijalnih zajedničkih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito energije vjetra i sunca.

Razmatrana je i mogućnost korištenja vodonika kao resursa za proizvodnju električne energije, s obzirom na to da Republika Srpska raspolaže bogatim resursima lignita iz kog se proizvodi ovaj energent, a Egipat ima bogato iskustvo i znanja u ovoj oblasti.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.