BiH: Drastično bolja situacija na kovid odjeljenjima

Pad broja oboljelih od kovida-19 rezultirao je posljednjih nedjelja i drastično boljom situacijom na kovid odjeljenjima u BiH, a primjetan je i pad broja osoba na respiratorima

Tako je brој hоspitаlizоvаnih pacijenata u kovid odjeljenjima u Srpskoj u subotu bio 192, a juče 147. U subotu je u RS na respiratoru bio 31 pacijenata, dok ih je juče na ovaj oblik vještačke ventilacije bilo priključeno 11. Isti dan u Kantonu Sarajevo je bio hospitalizovan 51 pacijent, a niti jedan pacijent nije bio priključen na respirator.

U Klinici za infektivne bolesti u Hercegovačko-neretvantskom kantonu juče je na liječenju bilo devet bolesnika, od kojih dva na invazivnoj i jedan na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali klinički stabilno.

Ivan Popović, direktor bolnice u Zvorniku, je za “Nezavisne novine” rekao da je situacija na kovid odjeljenjima u ovoj zdravstvenoj ustanovi drastično bolja u odnosu na period od prije mjesec dana.

“Sada na kovid odjeljenju imamo pet pacijenata, a jako je bitno što nijedan pacijent nije na respiratoru. Prije mjesec dana na ovom odjeljenju se liječilo više od 60 pacijenata, a više od 16 pacijenata je bilo na respiratoru”, rekao je Popović.

Istakao je da epidemija jenjava, te da u ovoj bolnici nemaju veliki pritisak ni na kovid odjenjenja i kovid ambulante, ali ni na respiratorne ambulante Doma zdravlja Zvornik.

Kada je u pitanju vakcinacija, u RS je, prema riječima Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, dosad prvu dozu primilo 118.200 osoba, dok je obje doze primilo oko 33.000 osoba.

Od kako je Srbija pozvala građane BiH da se dođu vakcinisati u ovu zemlju, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj odlučio je zaposlene u ovoj ustanovi organizovano odvesti na vakcinaciju preko Drine. Naime, na zvaničnoj stranici ove institucije objavljen je poziv uposlenicima svih organizacionih jedinica UNSA da se prijave za vakcinaciju.

Izvor: Nezavisne
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.