Afrički soj korone registrovan u Srbiji

Afrički soj korona virusa se brže širi i napada najviše mlade, upozoravaju stručnjaci i poručuju da je masovna imunizacija jedini spas kako ne bi došlo do njegovog razbuktavanja nakon što je juče registrovan na teritoriji Srbije – na Kosovu i Metohiji.

Prvi slučaj afričkog soja, koji je po novoj klasifikaciji SZO nazvan beta soj, potvrđen kod pacijenta koji je hospitalizovan na Infektivnoj klinici u Prištini. Virusologinja dr Nada Kuljić Kapulica rekla je za Kurir da je sasvim očekivano da nove varijante virusa dođu kod nas jer ljudi putuju s jednog mesta na drugo, kao i da je prije tri mjeseca ovaj soj registrovan u Sloveniji.

– Napada sve osobe, pa i mlade, posebno one koji nisu vakcinisani, a takvih je najviše kod nas, i to je veliki problem. Vakcine koje mi imamo u Srbiji djelotvorne su na nove mutacije virusa koje su do sada otkrivene, s tim što je za ovaj soj procenat djelotvornosti malo manji. Ako je kod nekog cepiva efikasnost 90 odsto, protiv ovog soja je manja za nekoliko procenata, ali svakako štiti i zato treba što pre da se vakcinišemo u što većem broju – kazala je dr Kuljić Kapulica.

Dodala je:

– Za sada nije potrebno raditi nikakve korekcije na vakcinama jer u velikom procentu štite od novih sojeva korona virusa.

Ni epidemiologa dr Radmila Petrovića nije začudilo što je nova varijanta virusa došla i kod nas, te je upozorio da će se i dalje javljati novi sojevi jer virus želi da preživi:

– Ovaj soj je novi, ima antigensku promenu na šiljastom području genoma i ima karakteristiku da se brže širi. On napada mlade ljude, a oni se slabo vakcinišu, ne samo kod nas već i u svijetu.

Izvor: Kurir
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.