Banjaluka: Moguće krivične prijave protiv investitora i direktora banke

Protiv odgovornih osoba, koje terete stanari zgrade u Ulici Palih boraca 55 u banjalučkom naselju Ada, uskoro će tužilaštvu biti podnesene krivične prijave zbog sumnje da su prevarili već broj ljudi, saznaje Srpskainfo.

Izvor otkriva da je riječ o osobama koje su odgovorne za podizanje kredita, zbog kojeg se stanari sada nalaze u strahu da bi mogli ostati bez stanova.

U ovom slučaju, investitor je bila firma „MM Home“, koju je u vrijeme kupoprodaje zastupao Mladen Stanić. Podsjećamo, Stanić i njegova supruga, direktorka pomenute firme, zgradu u Palih boraca su gradili na kredit, a pod hipoteku su založili zemljište na kojem je ta zgrada podignuta.

Kredit nije vraćen, investitor je ostao dužan skoro pola miliona KM, ali mu je banka ipak odobrila reprogram, i to kad je zgrada već bila završena, a stanovi prodati.

Nije bilo upozorenja

Pri tome, kupce stanova niko nije jasno upozorio da kupuju stanove izgrađene na zemlji pod hipotekom, te da po zakonu „stanovi dijele sudbinu zemljišta“. Naprotiv, prilikom kupovine su imali sve dokumente po kojima su stanovi koje kupuju „čisti“ i bez tereta.

Upravo zbog toga uskoro bi trebala biti podnesena krivična prijava protiv investitora, ali i odgovornih osoba u banci, koji su dozvolili da se podigne kredit, a zatim dozvolili i reprogram kredita. Osim njih, na optuženičkoj klupi bi se mogle naći još neke osobe za koje postoji sumnja da su učestvovali u ovoj prevari.

Izvor Srpskainfo pojašnjava da se policija odavno uključila u ovaj slučaj i da je do sada saslušan veliki broj svjedoka, te bi uskoro mogao biti poslan izvještaj u Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

– Inspektori su do sada saslušali skoro sve stanare u ovoj zgradi i uzeli njihove izjave o tome kako su kupili stanove, da li ih je neko obavijestio o hipoteci i slično. Osim njih, saslušane su i stručne osobe koje su bile uključene u ovaj problem, odnosno radnici RUGIP koji su radili na ovom slučaju – ističe sagovornik.

Hipoteka

Jedan od stanara ispričao je za Srpskainfo da već godinama traje njihova borba da stanove upišu kao svoje vlasništvo.

– Nedavno smo iz banke dobili obavještenje u kojem se navodi da su oni spremni da odustanu od naših stanova, ali da će zato uzeti zemlju koja se nalazi oko naše zgrade. Riječ je o dvorištu na kojem se nalazi parking, ali mi nećemo ni na to pristati. Mi smo pošteno kupili i stanove i parking, a oni neka to rješavaju sa osobama kojima su dali kredit – pojasnio je sagovornik.

Vlasnici stanova vjeruju da se iza svega ovog krije dobro organizovana prevara, koja se sada pokušava „popeglati“ tako što je hipoteka, za koju oni nisu odgovorni, sa zemljišta na kojem je izgrađena zgrada „prebačena“ na dvorište. To faktički znači da bi, ako bi takva hipoteka ostala na snazi, svaki kvadrat zemljišta oko zgrade, uključujući i ulaz, bio „okupiran“.

– Na taj način mi ne bismo mogli prići zgradi. Takođe, niko od nas ne bi mogao prodati svoj stan, ukoliko se na to odluči, jer ko bi kupio stan u koji, formalno-pravno gledano, ne može ući – rekla je ranije jedna od vlasnice stanova.

Život u strahu

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika ove zgrade, Goran Rokvić, takođe navodi da je hipoteka na dvorište veliki problem, ali da takva hipoteka ni po zakonu nije dopuštena.

– To je naš prostor, moramo ga po zakonu imati. Osporavaju nam nešto što je naše elementarno pravo. Svi papiri, sve činjenice govore u našu korist, ali pitam se koliko sve to vrijedi u ovako nakaradnoj državi – kaže Rokvić.

Dodaje da on i njegove komšije već godinama žive u strahu, iako su legalno kupili i uredno platili stanove.

Nažalost, trgovci nekretninama ističu da slučaj vlasnika stanova u Ulici Palih boraca nije jedini, pa se sa sličnom nepravdom mogu suočiti i stanari u još nekim zgradama u Banjaluci i drugim gradovima Republike Srpske.

Trojne evidencije

Predsjednica Notarske komore RS, Slada Ivelić, ranije je pojasnila da se u područnoj jedinici RUGIP u Banjaluci vode “trojne evidencije”, koje se odnose na prava vlasništva nad nekretninama. Ona je navela koje obaveze, shodno tome, imaju notari prilikom sačinjavanja ugovora o kupoprodaji stanova.

– Notar je dužan zahtijevati da mu prodavac dostavi izvod iz knjige uloženih ugovora, u koji je upisana etažna jedinica, zemljišno-knjižni izvadak u kojem je upisana katastarska čestica na kojoj je zgrada upisana i posjedovni list, odnosno list nepokretnosti, te kopiju katastarskog plana s identifikacijom nepokretnosti na kojoj je zgrada izgrađena – navela je Ivelićeva i dodala da su notari dužni da stranke jasno upozore na sve eventualne rizike.

Izvor: Srpskainfo
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.