Srbija: Bez razmišljanja donirao kožu djevojčici (4) povrijeđenoj zbog strujnog udara (VIDEO)

U martu mjesecu javnost Srbije potresla je vijest o sedmoro djece iz romskog naselja na Čukarici, koja su teško povrijeđena zbog strujnog udara. U toj nesreći najteže je povređena četvorogodišnja djevojčica, zadobivši opekotine opasne po život, a za oporavak bila joj je potrebna transplantacija kože.

Kada je to čuo Milan Simić iz Savinog sela kod Vrbasa, odlučio je da bude donor iako ne poznaje ni djevojčicu Kristinu, ni njenu porodicu, učini herojsko djelo.

– Djevojčica je dobro, čujemo se svaki dan sa načelnikom hirurgije u Tiršovoj i sa glavnom medicinskom sestrom Aleksandrom, tako da sve protiče kako treba. Oporavak će trajati dugo, ali je bitno da će biti spašena kako treba – kaže Milan, prenosi Blic.

Dodaje da je za vijest saznao kao član organizacije “Romska čast” i odmah počeo da priprema humanitarnu akciju kako bi pomoć što pijre stigla do djece.

– Poslije toga smo razmišljali kako još pomoći djevojčici i ostaloj djeci. Na kraju je bila potrebna pomoć njoj u vidu donacije kože, onda smo došli na ideju da idemo postepeno jedan po jedan na kontrolu i da vidimo da li neko od nas može da odgovara kao donator. Ispalo je da sam ja pogodan za sve to. Ostao sam u bolnici, operacija je bila prije dve nedjelje. Ja sam donirao kožu, djevojčici se primila ta koža kako treba, za sada. Hvala bogu, sve ide kako treba – priča Simić.

Kako kaže, djevojčicu nikada nije vidio pre operacije, a njihov prvi susret pamtiće zauvijek.

– To je jedan trenutak koji će mi do kraja života ostati urezan. Ležao sam u sobi i jedan od roditelja koji je bio tamo sa svojim djetetom me je pitao da li sam donator, kažem “da”, a on mi kaže: “Jel znate da je mala Kristina tu”? Odmah sam ustao, pošto je to bio dan pred operaciju i otišao da vidim djevojčicu. To je momenat koji ću doživotno pamtiti, smijala se, sestra je hranila i pitala me da li želim da se upoznam sa njom. Ušao sam u sobu, upoznali smo se i prva njena riječ je bila da li imam Smoki da joj dam – priseća se Milan.

Dodaje da ima želju da ostane u kontaktu sa djevojčicom i prati njeno stanje i poslije oporavka.

– Nisam zažalio nijedne sekunde što sam riješio da budem donator i ja bih apelovao na svakoga, ko god može da pomogne, na bilo koji način, da to treba da učini. Ostaćemo u kontaktu sa njom, imamo ljude u Beogradu koji je obilaze non-stop. Gledaćemo da utičemo na nadležne službe što se tiče njenog daljeg oporavka kad bude došla kući. Gledaćemo i mi da je obilazimo i pratimo da li ima odgovarajuću njegu i sve adekvatno – govori Simić.

Kao dio organizacije “Romska čast” trudi se da bude na usluzi gdje god je potrebno.

– Nama i jeste cilj da ne pravimo razliku među Romima, Srbima, Slovacima… Bitno je da pomažemo jedni drugima gdje god se nalazili i u kom trenutku to bilo. Mi smo riješili da se ne bavimo samo Romima, već ćemo gledati da pomognemo svim nacijama koje se nalaze u našoj državi – zaključuje Simić.

Izvor: Blic
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.