Ambasadori PIC-a: Radujemo se saradnji sa Schmidtom, novim visokim predstavnikom

Danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

Treba napomenuti da se Ruska Federacija nije složila s ovom odlukom.

“Upravni odbor se raduje saradnji s gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH”, saopćeno je iz OHR-a.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina.

Izvor: Klix.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.