Kon: “Previše smo daleko od kolektivnog imuniteta”

Broj novozaraženih u Beogradu, prema posljednjem presjeku, je 97. Epidemiolog Predrag Kon kaže da se aktivnost virusa u Srbiji znatno smanjuje.

Ipak, ističe da je Srbija previše daleko od kolektivnog imuniteta, kao i da treba još vremena i vakcinisanja da bi mogli da se nadaju da neće imati porast broja zaraženih na jesen.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je u glavnom gradu u posljednja 24 sata potvrđeno 97 novih slučajeva zaraze, javlja RTS.

Kako kaže, od kraja oktobra toga nije bilo, to je povoljan podatak.

– To podrazumijeva da je za 45 odsto manje, od prošlog četvrtka, ali može doći do oscilacije – dodao je Kon.

FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: NOVO JUTRO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kon ukazuje da brojevi u Srbiji pokazuju da nema posljedica od spojenih uskršnjih i prvomajskih praznika, već ubrzan pad zaraženih u Srbiji, kao i u Beogradu.

Naglašava da je situacija nesigurna, nije povoljna jer je 2.000 hospitalizovanih, međutim sve je povoljnija, ali je korona virus i dalje prisutan.

– Mislili smo da će potpuno da nestane, ali je globalno prisutan, između jedan i dva na 100.000, a bilo je 40 do 70 slučajeva dnevno – rekao je on.

Naveo je da se puno građana testira zbog putovanja, ali da su prisutne i respiratorne infekcije kao sumnja na kovid.

– Sumnje na kovid padaju, ali padanje ide sporije nego registrovanih – dodaje Kon.

Treba da shvatimo da se aktivnost korona virusa znatno smanjuje, izlazimo iz talasa i sada se postavlja pitanje da li je predah ili porast ponovni, poručuje Kon.

– Previše smo daleko od kolektivnog imuniteta, treba nam još vremena i vakcinisanja da bi mogli da se nadamo da nećemo imati porast na jesen – istakao je Kon.

Podvlači da je 39,1 odsto građana primilo obe doze vakcine, kao i da treba sačekati dvije nedjelje poslije druge doze.

– Sve to podrazumijeva vrijeme koje je potrebno, ali smo blizu toga da ćemo imati vakcinisanost – naglasio je Kon.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, Kon kaže da nema govora da će neko dobiti treću dozu, nije to regulisano u Srbiji, nikakvih dokaza nema, a medicina je zasnovana na dokazima.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.