Srpska: Šta je donijelo snabdijevanje strujom po novom zakonu

Računi za struju koji su isporučeni građanima Srpske ovog mjeseca izgledaju drugačije nego ranije, uvedeno je nekoliko novih stavki, ali to ništa ne mijenja za potrošače.

Poručili su to građanima iz “Elektroprivrede Republike Srpske”, preduzeća koje je od 1. aprila preuzelo snabdijevanje električne energije za sve kupce u Srpskoj.

Oni su ovog mjeseca poslali potrošačima i prve račune, koji se dosta razlikuju od dosadašnjeg formata. Riječ je, kako navode, o analitičkom pristupu, pa je pored utroška struje, precizirano i koliko tačno iznose naknade za mrežarinu i za obnovljive izvore energije.

Srspkainfo je uporedila nekoliko pristiglih računa viših od 70 KM bez PDV-a, u kojima potrošači, na primjer, za utrošenu struju trebaju platiti oko 25 KM, za mrežarinu oko 35 KM, dok naknada za obnovljivi izvor energije iznosi oko četiri marke. Naknada za uslugu snabdijevanja je 2,48 KM.

Obrazac

Potrošači mogu da vide i svoj dijagram potrošnje za prethodnih 12 mjeseci.

Račune za potrošenu struju građani od sada plaćaju na drugi bankovni račun, koji je naveden na dostavljenom računu o potrošnji, a rok za plaćanje je do 25. u mjesecu.

– Novi obrazac računa za električnu energiju smo napravili kako bi sve bilo transparentno, da krajnji potrošač zna šta tačno plaća i kome. Na računu imate struju koju ste potrošili, mrežarinu koju plaćate operatoru distributivnog sistema i naknade za obnovljive izvore energije – precizirali su iz ERS.

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Još jednom pojašnjavaju da se promijenila suština u funkcionisanju elektroprivrednog sistema, ali da obračun i cijena struje ostaju isti za krajnjeg potrošača.

– ERS je, prema novom Zakonu o električnoj energiji i obavezama koje ima prema Energetskoj zajednici, morala da izvrši reformu elektorenergetskog sektora, a to porazumijeva odvajanje snabdjevača od distributera. Novim zakonom je predviđeno da distributivna djelatnost bude organizovana u operatoru distributivnog sistema (ODS). Dosadašnje distribucije od 1. aprila funkcionišu kao reorganizovane jedinice i više nemaju mogućnost da fakturišu struju građanima. Oni su tu da prenesu električnu energiju od proizvodnog preduzeća do krajnjeg kupca. ERS obračunava potrošenu struju i šalje račun kupcu – precizirali su iz Elektroprivrede RS.

Naglašavaju da je tržište sada i praktično otvoreno, te bilo koji ponuđač električne energije može da dođe i kaže svoju cijenu, a potrošač može da bira između njega ili ERS.

– Vlada RS je za javnog snabdjevača imenovala ERS zato što je to trenutno jedino elektroenergetsko preduzeće koje je u stanju da snabdijeva 580.000 kupaca, koliko imamo mjernih mesta u Srpskoj – zaključuju iz ovog preduzeća.

Preplata

S obzirom da su građani prvi put dobili račune za struju od ERS i da možda postoje neke nedoumice ili prigovori, otvoren je besplatan broj 080 050 120, informacije se mogu potražiti putem mejla: callcentarjs@ers.ba, kao i na šalterima javnog snabdijevanja. Pojedini građani upućuju primjedbu i što im je na uplatnici, isporučenoj uz račun, upisan kompletan iznos koji trebaju uplatiti.

Stavka “zajednička potrošnja” koja mnoge zanima, odnosi se na zgrade, ali za ovaj mesec nije obračunata, što znači da će na sljedećem računu biti upisan iznos za dva mjeseca.

Novac građana koji su imali preplatu automatski će biti prebačen na njihov novi račun, a što se tiče dugovanja za struju, potrošači to moraju riješiti sa bivšim elektrodistributivnim preduzećima.

Iz preduzeća „Elektrokrajina“ najavili su tako da će u narednih nekoliko dana svim kupcima električne energije koji imaju neizmirene obaveze prema ovom preduzeću dostaviti njihove finansijske kartice s kamatnim računom i obavještenje o načinima izmirenja duga.

– Ukoliko dužnici ne izmire obaveze, bićemo prinuđeni da pokrenemo sudski postupak za naplatu potraživanja, što će iziskivati dodatne troškove postupka, koji u cjelosti padaju na teret kupca – poručili su iz “Elektrokrajine”.

Dug

Dužnici imaju tri načina da izmire dug. Mogu odjednom da uplate glavnicu duga uz otpis kamate ili da potpišu sporazum. Za dug do 1.000 maraka sporazumom se definiše da kupac uplati 20 odsto ukupnog duga, a da ostatak izmiri u do 10 rata, bez dodatnih troškova za kupca. Za dug preko 1.000 maraka dužnicima se nudi potpisivanje sporazuma o nagodbi (medijacija) kojim se definiše da kupac ukupne obaveze izmiruje u dogovorenom broju rata, uz troškove medijatora.

S obzirom da su elektrodistributivna preduzeća u Srpskoj od 1. aprila postali ODS zaduženi za poslove izgradnje i sanacije distributivne mreže, očitanja potrošnje električne energije sa mjernih mjesta i priključenja kupaca na mrežu, njima se građani javljaju u slučaju kvarova i kada žele da se priključe na mrežu.

Zaštićeni kupci

Prema novom Zakonu o električnoj energiji, koji je stupio na snagu 1. januara, u Srpskoj će biti uvedena i kategorija energetski zaštićenog kupca. U ERS kažu da je u toku izrada pravilnika s nadležnim institucijama, koji će zajedno formirati jedinstvene kriterijume za određivanej ove kategorije kupaca. Zaštićeni kupci će imati određenu količinu besplatnih kilovata, što će zavisiti od broja članova domaćinstva i njihove socijalne karte.

– Po ovom pravilniku biće izdvojeni potrošači koji će imati subvencije u kilovat-časovima na utrošenu električnu energiju. Naša namera je da to budu penzioneri s najnižim primanjima, lica koja koriste tuđu njegu i pomoć, višečlane porodice – izjavio je ranije direktor ERS Luka Petrović.

Energetski zaštićeni kupac se snabdijeva strujom isključivo kod javnog snabdjevača.

Izvor: Srpskainfo
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.