Kurz: Dva puta sam biran za kancelara, ne dolazi u obzir ostavka zbog SMS-ova

Austrijsku javnost jučer je uzdrmala informacija da je Tužiteljstvo za gospodarstvo i korupciju (WKStA) pokrenulo istragu protiv kancelara Sebastiana Kurz (ÖVP) i njegovog šefa kabineta Bernharda Bonellija.

Obojica su osumnjičeni za navodno lažno svjedočenje pred U-odborom te su navedeni kao optuženi. Navodno su pogrešno obavijestili istražni odbor o događajima u vezi s imenovanjem nadzornog odbora Öbag.

Prema pisanju Der Standarda, tekstualne poruke s mobitela šefa Öbaga Thomasa Schmida pokazale su da su Kurz i Bonelli bili uključeni u imenovanje nadzornog odbora Öbag-a više nego što je to dosad bilo poznato. Obojica su pred odborom izjavili da nisu sudjelovali u ovom imenovanju. Isti list navodi i da su Kurz i Bonelli tek nedavno obaviješteni o svom statusu optuženih, a za obojicu važi presumpcija nevinosti.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz gostovao je sinoć na državnoj televiziji gdje je govorio i optužbama na svoj račun. Kurz je u više navrata izbjegavao odgovoriti na pitanje može li kancelar s prethodnom presudom (u slučaju da se navodne optužbe pokažu istinitim) ostati na funkciji. Kurz je naglasio da bi osuđujuća presuda u svakom slučaju bila “apsurdna”.

“Iz SMS-a čak proizlazi da moji prijedlozi nadzornom odboru nisu ušli u razmatranje. To je krajnji dokaz da nisam odlučio ni o čemu”, rekao je Kurz.

Kurz je već jučer odbacio navode o ostavci samo zato što postoji kaznena prijava. U intervjuu je pak ustvrdio da se protiv njega vodi ciljana kampanja.

“Otkako sam postao kancelar, pokušava me se maknuti s pozicije. Cilj svega ovoga je, Kurz mora otići”, rekao je Kurz i dodao da je dva puta biran za austrijskog kancelara i da to više neće trpjeti.

Izvor: kroativ.at
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.