Dodik: “I mi smo napravili jedan naš non-pejper”

epa05725510 (FILE) - A file picture dated 21 September 2015 shows The President of the Republika Srpska, entity of Bosnia and Herzegovina, Milorad Dodik during a press conference of the FPOe party concerning the relationship between Austria and Republika Srpska in Vienna, Austria. The US Treasury Department's Office of Foreign Assets Control (OFAC) on 17 January 2017 by executive order blocked all US assets of Dodik and prohibited US citizens from deals with Dodik for obstructing the 1995 Daytona Peace Accords. The Daytona Peace Agreement signed on 14 December 1995 had put an end to the Bosnian War and established a political division of Bosnia And Herzegovina. EPA/GEORG HOCHMUTH AUSTRIA OUT

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik istakao je danas da je pomodarstvo postalo pisati pisma i slati non-pejpere, te da i on ima jedan spreman, koji će poslati kada dođe vrijeme za to.

– Ne šalim se. Ako je to pomodarstvo, mi smo napravili jedan naš non-pejper, pa ćemo ga jednog dana isto tako poslati svima, ali mislim da je naša ključna aktivnost to što ćemo u NSRS održati raspravu i sačiniti jednu platformu za pregovore sa stranama u Federaciji BiH – rekao je Dodik.

Evropski komesar za proširenje Oliver Vehelji dolazi sutra u Bosnu i Hercegovinu, a Dodik je naveo da će, između ostalog, razgovarati o gradnji trase puta “Pet ce”, koja bi trebala da poveže Banjaluku i Beograd.

– Znam da je ranije Evropska unija odredila preko tri milijarde evra podrške investicijama na Zapadnom Balkanu. Nešto će od toga ići i za BiH, time i za Srpsku, neka četiri projekta. Jedan od tih projekata je i koridor Pet ce, od Doboja prema Vukosavlju, odnosno Orašju, gdje treba da dobijemo značajnu donaciju. To je za nas važno, jer je to dio trase kojom želimo da spojimo Banjaluku i Beograd. Mi to ne krijemo, tako da ćemo razgovarati i na tu temu – rekao je Dodik.

Što se tiče proširenja Evropske unije, Dodik smatra da ni Evropa više ne radi na tome.

– Nema konsenzusa o tome da EU primi nove zemlje u članstvo EU, a ovdje nešto kao fingira neku vrstu priče da se održava kroz nekih 14 tačaka i preporuka za koje i oni sami znaju da ne mogu da budu provedene, kao što je ona da se niži nivoi vlasti odreknu kompetencija za neka pitanja i prenesu na zajednički nivo. To smo slušali i prije deset godina; nije prošlo tada, neće proći ni sada. Samo postavljanje jedne takve preporuke predstavlja smetnju – ocijenio je Dodik.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram