Kako se sprema prasetina u rerni: Tajna leži u temperaturi!

Sočno, hrskavo, “ljepljivo” pečenje sa hrskavom korom, od kog ide voda na usta, sprema se veoma jednostavno. Caka je samo u temperaturi za pečenje i dobro odabranom parčetu mesa.

Priprema se na sljedeći način: uzmite lijep komad mlade prasetine oko tri kilograma, možete uzeti but, rebra, plećku, šta volite. Operite praseće meso i dobro ga osušite papirnim ubrusom.

Oštrim nožem zasjecite kožu u dva smjera samo do masnoće da dobijete lijepu šaru, kockice, na taj način pečenje će se lakše sjeći i korica će biti hrskava.

Pripremljenu prasetinu dobro posolite

Dobro utrljajte so sa svih strana i stavite pripremljeno mesu u tepsuju u koju ste nasuli malo masti ili ulja, tako da koža bude okrenuta ka gore. Četkicom ili rukom premažite samo kožu prasetine sirćetom. Kiselina iz sirćeta će tokom pečenja pokrenuti razgradnju masnoće i dobićete divno hrskavu kožicu, a sirće se neće osjetiti.

Naspite u tepsiju oko prasetine 1-2 šolje hladne vode zavisi koliko vam je velika tepsija, tečnost treba da prekrije dno tepsije i  stavite pečenje u rernu zagrijanu na 250 stepeni da se peče.

Čim ste ubacili pečenje u rernu, smanjite temperaturu na 160 stepeni, tako da će se prvih 20 minuta prasetina peći na jakoj vatri, a zatim će se postepeno temperatura spustiti i pečenje lagano pecite 5 sati.

Povremeno provjeravajte praseće pečenje i ako je potrebe podlijte sa još malo vode.

Pred kraj pečenja, ako pečenje nije dovoljno rumeno i hrskavo, kratko pojačajte rernu samo da se uhvati lijepa korica. Gotovo praseće pečenje ostavite 30-60 minuta da se odmori, a zatim ga isjecite na parčad i poslužite sa salatom i prilogom po želji.

Izvor: magazin.novosti.rs
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.