Šta su iz OHR poručili Narodnoj skupštini Srpske

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je početkom februara uputio pismo rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traže da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Inzko je zatražio oduzimanje povelje s odlikovanjima dodijeljenje Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić.

– Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. Godine – naveo je tada Inzko u pismu predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću.

Narodna skupština Republike Srpske nije odgovorila na zahtjev OHR. Na posljednjoj sjednici NSRS našla se i tačka koja tretira Inzkovo pismo, ali poslanici o njoj nisu raspravaljali, te je nastavak sjednice zakazana za maj.

– Visoki predstavnik prati sve aktivnosti političkih subjekata kao i institucija u vezi sa svojim zahtjevom da se pravomoćno presuđenim za ratne zločine oduzmu odlikovanja koja im je dodijelila Narodna skupština Republike Srpske. Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzeće sljedeće neophodne korake –  kazali su za portal N1 iz OHR.

U Inzkovom pismu se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada NS Republlike Srpske.

Navedene povelje dodijelio je Organizacioni odbor, kao ad hok tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici NS, rukovodstvo Devetog saziva i šefovi klubova poslanika tog saziva.

Izvor: N1
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.