Banjaluka: Uvredama “začine” svaku sjednicu (FOTO)

Izostanci i neprimjereno izražavanje je više na dnevnom redu zasjedanja Skupštine grada Banjaluka nego tačke koje bi odbornici trebali razmatrati kao što su budžet grada, razni programi rada ili imenovanja.

Takav način ponašanja prisutan je na svakom zasjedanju novog saziva gradskog parlamenta, čime teme koje trebaju biti prioritet, kojima bi se potencijalno mogla riješiti pojedina pitanja u Banjaluci, padaju u drugi ili treći plan. Uz male izuzetke, ovaj način ponašanja nije ograničen samo na jednu grupu odbornika ili na jednu političku opciju, već je podjednako raširen na cijelu Skupštinu grada.

Tako se može vidjeti da odbornici ne dolaze na zasjedanja, kasne ili tokom rada Skupštine ulaze i izlaze sa same sjednice sa većim i manjim odsustvima. Zbog takvog ponašanja Skupština grada je na posljednjem zasjedanju jedva imala kvorum da započne rad; bilo je prisutno samo 17 od 31 odbornika,  a u jednom momentu je prekinuta sjednica, jer u skupštinskoj sali nije bilo dovoljno odbornika da bi mogli da rade!

Izvinjenja

Tu nije kraj problemima, jer je upitan način izražavanja odbornika, ali i kako komuniciraju jedni s drugima. Njihovi govori na Skupštini grada su često “začinjenji” direktnim ali i suptilnim uvredama, pa čak i psovkama. Tako je na primjer odbornik SNSD Marinko Umičević na jednom od ranjih zasjedanja rekao da je odbornica PDP Smiljana Moravac Babić “pomalo senilna”, a šef kluba odbornika SNSD, Dragoslav Topić, uputio je psovku odbornicima. Umičević i Topić su se kasnije izvinili za izgovorene riječi.

– Nisam imao zlu namjeru. Evo, ja sam sebi dajem žuti karton – rekao je Umićević.

Topić je svoj postupak pravdao da je “emotivac i čovjek od krvi i mesa, koji reaguje na optužbe”.

– Ne mogu dozvoliti da me neko vrijeđa, da govori kako sam kriminalac. Moguće da sam opsovao sebi u njedra, ali to nije bilo upućeno nikom lično – kazao je Topić.

Ne manjka ni suptilnijih primjera. Tako je na posljednjem zasijedanju odbornik PDP Ivan Begić, tokom rasprave o problemu izostanka pojedinih odbornika sa zasjedanja skupštinksih komisija, rekao da mu je teško dobiti informacije iz skupštinske službe o tome da li neko dolazi ili ne.

– Ja tamo nikoga ne znam, osim gospođe Kove, i meni je rečeno vidim sa Topom. Ja ne znam ko je to, tek kasnije sam shvatio da je to gospodin Čupo – rekao je Begić, misleći na odbornika SNSD Dragoslav Topića, kome je on dao ovaj nadimak.

Mimo ove sjednice Begić je upotrebio ovaj nadimak i ranije.

Opomena

Nakon toga ga je predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić upozorio da se ne izražava na takav način i izrekao mu opomenu. Poslije toga je Begić napustio skupštinsku salu.

– Bila je to šala određenog tipa prema gospodinu Topiću. Ne radi se ni o kakvoj lošoj namjeri. Meni je gospodin Topić na skupštinskom zasijedanju rekao da mu je to simpatično, kada sam prvi put to rekao, i da mu ljudi zbog toga pišu poruke, pa sam ja to opet ponovo, bez ikakve loše namjere ili vrijeđanja nekoga zbog njihovog fizičkog izgleda ili slično. Da je odbornik Topić rekao da mu to smeta, ja to ne bih ponovio – objasnio je Begić.

Kaže da ne stoje konstatacije da priča i ponaša se na određen način zbog objava na društvenim mrežama.

– Ako se uđe na moje društvene mreže, možete vidjeti da nisam objavio nijedan video snimak sa posljednih nekoliko skupštinskih zasjedanja, tako da taj argumenat ne stoji – poručio je on.

Osnovna kultura

Za održavanje reda na svakom zasijedanju gradskog parlamenta zadužen je predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić, koji poručuje da ima ograničene mogućnosti da reaguje u svim gore navedenim situacijama.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Kada su u pitanju izostanci tu nema nekih velikih mogućnosti za intervenciju ili za izricanje sankcija. Mimo nekih nepredviđenih okolnosti, koje se svima mogu dogoditi, ili opravdanih izostanaka, dolazak na sjednicu na vrijeme je po meni stvar osnovne kulture – naveo je Ilić.

Dodao je da mu je drago što je gradonačelnik Draško Stanivuković počeo dolaziti na vrijeme kada su u pitanju sjednice i drugi sastanci.

– Vjerujem da će odbornici slijediti njegov primjer, a kao član najzastupljenije partije u Skupštini grada zamoliću šefa kluba odbornika SNSD, ali i ostale odbornike, da poštujemo taj dio oko dolaska na vrijeme. Jasno mi je da odbornici imaju druge obaveze i da im ovo nije zanimanje, ali neke stvari se moraju poštovati. Mislim da je apsurdno da Banjaluka, kao najveći grad u RS, ima problem sa kovrumom za održavanje sjednice – zaključio je Ilić.

Tenzije

Kada je u pitanju obraćanje odbornika, Ilić je priznao da su svi oni koji prate rad Skupštine prethodnih mjeseci imali priliku da vide mnogo “nekorektnih stvari”.

– Mislim da se to dešava jer je nastupio neki novi način vođenja politike. Puno je važnije da imate snimak koji ćete objaviti na društvenim mrežama, koji će biti zanimljiv određenom dijelu ljudi, nego da li to što radite ili kažete ima nekakvog smisla – smatra on.

Rekao je da odbornici često imaju “određen način obraćanja”.

– Svaka sjednica nosi sa sobom određenu tenziju, koju svi osjete, tako da je moguće da dođe do težih riječi, ali mora postojati granica. U momentu kada to pređe određenu granicu, kao u slučaju  odbornika Begića, ja sam prinuđen da izreknem opomenu za takvo ponašanje. Nekakav nivo tolerancije uvijek postoji, ali neke stvari se moraju poštovati. Sasvim je neprimjereno da se pojedinci ponašaju na određen način, pogotovo kada se radi o osobama mlađe životne dobi, prema kolegama starije životne dobi, bez obzira na stranačku pripadnost – precizirao je on.

Zakletva

Rješenje navedenih problema moglo bi biti u izmjenema Poslovnika o radu Skupštine grada. Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić poručuje da je ovaj dokumenat “odavno zreo za izmjene”.

– On će sigurno pretrpjeti neke izmjene u budućnosti, a kako će tim promjenama biti regulisano ponašanje odbornika moraćemo da vidimo – rekao je Ilić.

S druge strane, odbornik PDP Ivan Begić poručuje da bi problem bio riješen Etičkim kodeksom Skupštine grada Banjaluka.

– Skupština najvećeg grada u RS nema etički kodeks. Mi smo se prilikom polaganja zakletve obavezali da ćemo poštovati Poslovnik o radu Skupštine grada i Etički kodeks, odnosno obavezali smo se da ćemo poštovati nešto što ne postoji. Upravo na tragu svih ovih priča o nedoličnom ponašanju odbornika ja sam već dao zadatak pravnom timu PDP da pripremi Etički kodeks Skupštine grada Banjaluka, po uzoru na druge gradove kao što su Zagreb, Beograd, Novi Sad ili manje lokalne zajednice u RS. Cilj je da taj dokumenat dostavimo kolegijumu Skupštine grada kao moju i inicijativu kluba odbornika PDP – obrazložio je Begić.

Izvor: Srpskainfo
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.