Austrija spremna da podrži BiH u vraćanju migranata u zemlje porijekla

Austrija je pokazala spremnost da podrži BiH u vraćanju migranata u matične zemlje, kao dio saradnje po pitanju borbe protiv ilegalnih migracija.

Rekao je ovo ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić koji je danas sa austrijskim ministrom unutrašnjih poslova Austrije Karlom Nehamerom potpisao Memorandum o jačanju saradnje za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija.

Cikotić je rekao da povratak migranata u zemlje porijekla smatraju jednim od najvažnijih mehanizama, te da je Austrija posebno spremna da podrži aktivnosti koje se odnose na pitanja prisilnih readmisija na bazi potpisanih sporazuma.

– Austrija je spremna da finansira čarter letove koje će u tom smislu bezbjednosne strukture BiH preduzeti – istakao je Cikotić.

On je dodao da BiH i Austrija sarađuju na velikom broju pitanja u borbi protiv bezbjednosnih izazova i prijetnji, te da na različite načine imaju posebno važnu ulogu na takozvanoj “zapadnobalkanskoj ruti”.

Cikotić je zahvalio Austriji za pomoć koju je u proteklih nekoliko mjeseci pružila u borbi BiH protiv ilegalnih migracija, te istakao i onu konkretnu od milion evra, koje je austrijsko Ministarstvo inostranih poslova uputilo BiH, te pola miliona evra koju je uputio austrijski MUP.

Istakao je 135 uslovnih kontejnera koji će biti razmješteni na kampu “Lipa” za izgradnju trajnijeg i kvalitetnijeg smještajnog kapaciteta za migrante.

Policijska saradnja

On je dodao da je razgovarano i o nizu drugih tehničkih pitanja u vezi sa Fronteksom i saradnjom, te mogućim angažmanom austrijskih stručnjaka i policajaca.

– Današnji sastanak je samo jedna karika u lancu velikog niza mjera i aktivnosti koje su do sada bile preduzimane i koje će sasvim sigurno biti prisutne i u vremenu pred nama – rekao je Cikotić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nehamer je istakao da je BiH je uložila veliki napor da zaštiti granice i spriječi prolazak migranata prema zapadu, te da je Austrija spremna da je podrži u vraćanju migranata u matične zemlje.

– Uz podršku BiH, prošle godine smo uspjeli da osujemo platformu s ciljem sprečavanja migrantske krize – naveo je Nehamer.

On je dodao da Memorandum obuhvata i policijsku saradnju u pogledu sajber kriminaliteta, a pojačaće i borbu protiv terorizma.

– Austrija će i dalje podržavati put BiH da postane punopravan član Fronteksa – rekao je Nehamer.

Razgovarano je o potrebi međuinstitucionalne saradnje, te značaju saradnje zemalja u borbi protiv ilegalnih migracija u kontekstu rješavanja mnogih drugih bezbjednosnih izazova, prije svega kada je riječ o organizovanom kriminalu, trgovini ljudima i mogućim prijetnjama terorizma, te trgovini narkoticima i oružjem.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.