Nešić pozvao Viškovića da objasni emisiju obveznica na Londonskoj berzi

Predsjednik DNS Nenad Nešić pozvao je predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića da javnosti kaže da li je tačno da je Vlada donijela odluku o kreditnom zaduženju putem emisije obveznica na Londonskoj berzi, u kojem iznosu zadužuju RS i s kolikom kamatom, te koji resurs je obećan kreditoru.

– Nedopustivo je da Vlada Republike Srpske zaduži narod za 350 do 400 miliona evra, a da Narodna skupština i građani Srpske to ne znaju! To je atak na Ustav Republike Srpske koji propisuje da Narodna skupština odlučuje o zaduženjima, a sve radi finansiranja predizborne kampanje SNSD preko grbače osiromašenog naroda – ističe Nešić.

Predsjednik DNS podvlači da je zaduženje na berzi izuzetno nepovoljno jer su kamate daleko veće nego kada se zadužuje kod banaka ili međunarodnih finansijskih institucija.

– Kako i odakle to misle vratiti, kada je privredna aktivnost značajno pala zbog pandemije? Svaki stanovnik u Republici Srpskoj već je zadužen 4.388 KM, što je za 1.800 KM više u odnosu na dug FBiH po glavi stanovnika, a ovim zaduženjem dug po glavi stanovnika Srpske porasti će za više od 600 KM – navodi Nenad Nešić.

Podsjeća da je kreditni rejting Republike Srpske B3 i na korak od negativnog, što znači da će kreditori tražiti velike garancije.

– Nadam se da u ovoj situaciji neko ne računa da je naš energetski sektor nešto čime će se vraćati dugovi. Ovakvim aranžmanima zadužuju nerođenu djecu i ostaviće ih bez resursa i mogućnosti vraćanja kredita. Za budućnost dece Republike Srpske njihovi preci su založili svoje živote i niko nema pravo da njome trguje na neodgovoran način – smatra predsjednik DNS Nenad Nešić.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.