Radman: U EU ne postoji osovina koja zagovara raspad BiH

epa09067519 Croatian Minister of Foreign and European Affairs Gordan Grlic Radman and Cypriot Foreign Minister Nikos Christodoulides (not pictured) hold a joint news conference following their meeting at the Ministry of Foreign Affairs, in Nicosia, Cyprus, 11 March 2021. EPA-EFE/IAKOVOS HATZISTAVROU / POOL

U strukturama EU ne postoji nikakva osovina koja bi zagovarala raspad BiH, a svi, pa i Hrvatska, žele da pomognu da se ova zemlja što prije integriše u Uniju, rekao je danas u Sarajevu hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Radman je nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i predsjedavajućim i zamjenikom Doma naroda Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, rekao novinarima da je na dnevnom redu bio i non-pejper koji je Hrvatska ranije poslala Savjetu za spoljne poslove EU s ciljem ubrzanja evropskih integracija BiH.

On je istakao da je razgovorima o tom dokumentu dokazano poštovanje i uvažavanje koje Hrvatska gaji prema BiH jer time želi otvoriti prostor da se non-pejper poboljša, pa tako i rasprava na Savjetu za spoljne poslove EU, vjerovatno u maju, učini produktivnijom.

Radman je istakao da je pozicija Hrvatske u odnosu na BiH jasna, te da u cijelosti uvažava tu zemlju sa dva entiteta i tri konstitutivna ravnopravna naroda.

– Snažno smo podržali potrebu izmjene Izbornog zakona i time uklanjanja svih nejednakosti koje postoje – rekao je Radman, dodajući da su i njegovi sagovornici saglasni da se Izborni zakon mora promijeniti i time poboljšati saradnja unutar BiH.

Na pitanje o tome šta je istina, a šta laž u raspravama o tome da neke države EU podstiču ideju o “mirnom razlazu” u BiH, Radman je rekao da tako nešto u Uniji sigurno ne postoji.

– EU u cijelosti i sve njene države poštuju međunarodno pravo, jednako kao i Hrvatska, što znači cjelovitost i suverenost BiH kao države – rekao je Radman i dodao da su sve druge tvrdnje spekulacije.

On je naglasio da je sva politika u EU fokusirana na afirmativni pristup BiH kakav sadrži hrvatski non-pejper.

Radman je naveo da će Hrvatska ostati “advokat” BiH u strukturama EU i želi da ova zemlja bude jače zastupljena u raspravama u tijelu Unije.

– Mi tu možemo puno pomoći – poručio je Radman na kraju dvodnevne službene posjete BiH.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram