Srbija: Poznato kako će se moći ulaziti u noćne klubove

Epidemiološke mjere za suzbijanje korona virusa popustile su tokom protekle nedjelje u Srbiji, pa je tako Krizni štab dozvolio rad kafićima na otvorenom.

Razmatra se i ponovno otvaranje noćnih klubova i barova, pa je Gradski zavod za javno zdravlje izašao s određenim preporukama zbog sprečavanja širenja zaraze u ovim objektima, ukoliko se oni zaista i otvore.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje navedene su mjere koje je potrebno poštovati prilikom posjete navedenih objekata. Na prvom mjestu, to je distanca.

Na osnovu te odluke, razmak između stolova mora biti najmanje dva metra, za stolom ne može sjediti više od pet osoba, a ukoliko nema stolova i stolica za sjedenja u određenom lokalu, onda na svakih devet metara kvadratnih može da boravi samo jedna osoba.

Prilikom ulaska i izlaska iz objekta obezbijediti da se ne stvaraju gužve i da se održava fizička distanca od najmanje dva metra. Ove mjere važe i za izvođače, a između njih i posjetilaca treba postaviti barijere od pleksiglasa ili drugog materijala, koji se lako čisti i dezinfikuje.

Onemogućeno je posluživanje po principu “švedskog stola” ili za barom ili šankom, već organizovati da se posjetioci isključivo poslužuju za stolom.

Pored toga obavezna je i dezinfekcija, lična zaštitna oprema u vidu maske, kao i visok stepen lične higijene, dok je obavezno i beskontaktno mjerenje temperature svakog zaposlenog ili posjetioca prilikom ulaska.

Obavezna je i higijena objekta, pomoćnih objekata, neposrednog poslovnog okruženja, pribora, opreme, mašine za rad, a poželjno je i često provjetravanje zatvorenog prostora i pridržavanje preporuka za primjenu vještačke ventilacije i klimatizacije zavorenog prostora, te je neophodno obezbijediti dovoljne količine tečnog sapuna, ubrusa, tekuće vode, dok zaštitne rukavice nisu obavezne. Umjesto njih se preporučuje često pranje ruku.

Zaposleni u kuhinji, ipak, moraju sve vrijeme da nose zaštitne, lateks rukavice.

Mjere koje se tiču odgovornih osoba noćnih klubova i barova

Pored korisnika usluga, neophodno je da se mjera pridržavaju i pružaoci usluga, pa tako oni ne smiju da, u bilo kom segmentu radnog procesa, angažuju osoblje, uključujući i izvođače, muzičare, plesače, koji imaju kliničku sliku ili postoji osnovana sumnja na zaraznu bolest korona, ili raspolažu dokazom da su takve osobe pozitivne na prisustvo infekcije.

Takođe, ukoliko postoji sumnja ili dokaz da je član porodice zaposlene osobe, ili osoba sa kojom je zaposlen bio u kontaktu, zaražena kovidom 19, ta osoba ne smije biti angažovana na poslu u trajanju od najmanje 14 dana od početka bolesti, odnosno, od posljednjeg kontakta s inficiranim. Kada određeni vremenski period prođe, zaposleni mora da obavi kontrolni pregled i dostavi dokaz o eventualnom ozdravljenju i izlasku iz izolacije, piše Blic.

Svaki objekat mora imati osobu koja je zadužena i obučena za sprovođenje kontrole poštovanja mjera, koje će biti postavljene u vidu pisanih instrukcija i uputstva o mjerama i postupcima za sprečavanje pojave i širenja virusa.

Jedna od novina jeste i ta da se mora osigurati da se u objekat ulazi isključivo putem rezervacije, kao i to da je potrebno čuvati spiskove sa kontakt podacima u trajanju od 30 dana.

Podsjetimo, kada je o baštama kafića riječ, već je poznato da će komunalna milicija imati zadatak da se više bavi kontrolom udaljenosti između stolova u baštama ugostiteljskih objekata i brojem ljudi za stolom, koji je ograničen na pet, kao i to da su maske neophodne, te da muzika uživo i održavanje slavlja nije dozvoljeno.

Izvor: Blic
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.