Ministar unutrašnjih poslova Austrije poručio: Migrante vraćati iz BiH u njihove zemlje porijekla

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer želi da se ilegalne migrante, koji nemaju izgled na dobijanje azila u zemljama EU, vraća već iz Bosne i Hercegovine u njihove zemlje porijekla.

Nehamer, koji će od 27. do 29. aprila boraviti u poseti Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, objasnio je da planira pilot projekat za vraćanje u zemlje porekla migranata bez mogućnosti dobijanja pravo na boravak u zemljama EU.

– Želimo sa BiH organizovati čarter let koji bi već odatle migrante bez mogućnosti boravka vraćao u zemlje porijekla – kazao je Nehamer za austrijski javni servis ORF.

Istakao je da bi se na taj način ljudima u zemljama porijekla ilegalnih migranata pokazalo da nije korisno dati hiljade evra u ruke krijumčara, jer nemaju izgleda na pravo boravka u EU.

Nehamer je najavio da se preko “Platforme protiv ilegalne migracije“ namjerava podržavati pojačano projekti na licu mjesta na terenu.

Tako, na primer, austrijski službenici treba da obučavaju u Tunisu graničare, jer iz te zemlje prijeti sve veća infiltracija islamskih terorista.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.