Pismo medicinske sestre i majke iz Banjaluke: Ne otvarajte srednje škole dok ne prođe proljetni raspust

STOCKHOLM 20200318 Tomt klassrum i en skola i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Kao roditelj i medicinski radnik apelujem da nadležni još ne otvaraju srednje škole u Banjaluci, barem ne do proljetnog raspusta.

Ovo je jedna Banjalučanka, majka dvoje djece i medicinska sestra, navela u pismu koje je poslala na adrese svih nadležnih institucija.

– Nakon navoda da ćete od ponedjeljka dozvoliti nastavu u svim školama u Republici Srpskoj, ja kao roditelj, ali i medicinski radnik, imam potrebu da vas zamolim da, kada je u pitanju Banjaluka i srednje škole u istom gradu, to još ne radite, barem ne do proljetnog raspusta. Svjedoci ste, kao i svi mi, da je broj hospitalizovanih na Paprikovcu danas veći nego na dan kada ste, potpuno opravdano, zatvorili škole – navodi ona u pismu.

Navodi da će proljetni raspust uskoro i moli nadležne da spoje onlajn nastavu do poslije raspusta, kako roditelji za samo 10 dana ne bi morali da kupuju po 2-3 mjesečne karte.

– Djeca, a posebno srednjoškolci, veliki su prenosioci, ali i zaraženi. Mnogo profesora je u izolaciji. Od šest časova, srednjoškolci imaju u prosjeku dva ili tri, u trajanju od 20 minuta, a ostatak vremena provode u kafanama. Suvišno je govoriti šta to dalje znači u epidemiološkom smislu – obrazlaže ona svoj zahtjev.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Naredba da u autobusima bude onoliko putnika koliko ima sjedišta, kako smatra, neće biti moguća za ispoštovati, u vrijeme kada starija djeca i srednjoškolci idu u školu, posebno u prigradskim linijama, a kao primjer navodi relaciju Banjaluka-Kneževo, radnim danima, zatim linije prema Potkozarju, Dragočaju ali i mnoge druge.

Po njenom mišljenju, ovog puta je online nastava mnogo kvalitetnija od časa od 20 minuta, jer traje 45 minuta i profesori se uživo uključuju i predaju učenicima.

– Još mnogo razloga je koje bih mogla da navedem, ali se nadam da će i ovo biti dovoljno, kako bi moju molbu uzeli u obzir. Da napomenem da je ogroman broj roditelja, posebno iz Banjaluke koji misle isto kao ja, ali želimo da se sve ovo riješi što razumnije, da svi zajedno izađemo iz ove situacije, i na pamet nam ne pada da dižemo bune, kao “fb-roditelji” iz malih mjesta koji su prijetili kojekakavim bojkotima – dodaje ova Banjalučanka u pismu.

Podsjećamo, po zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije, osnovci od prvog do petog razreda od utorka su se vratili u školske klupe.

Ostali učenici, stariji osnovci i srednjoškolci i dalje nastavu pohađaju na daljinu.

Štab jeste na posljednoj sjednici razmatrao mogućnost da i ostali đaci pođu u klupe od narednog ponedeljka, ali odluka još nije donesena.

U svakom slučaju, gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije imaju mogućnost da u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije donesu rigoroznije mjere za područje svoje teritorije u odnosu na republičke.

Izvor: Srpskainfo
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.