U UKC RS skoro 600 pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom, na raspiratoru 68 osoba

U Univerzitetskom kliničkom centra (UKC RS) Republike Srpske u Banjaluci hospitalizovano je 528 kovid pacijenata sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom, što je najveći broj do sada, dok je 68 ljudi na respiratoru, rekla je načelnik Zavod za kliničku mikrobiologiju Maja Travar.

– Na kiseoniku je trenutno 230 pacijenata, što govori da je ovo veoma ozbiljna situacija – rekla je Travarova novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je testiranjem drugog set uzoraka pacijenata hospitalizovanih u UKC-u, koji su pozitivni na virus korona, genska mutacija virusa potvrđena kod 80,6 odsto slučajeva, što predstavlja rast u odnosu na prethodni set testiranja kada je mutacija potvrđena kod dvije trećine pacijenata.

Travarova kaže da su iz ovih rezultata može vidjeti da je došlo do porasta prevalencije mutantne forme virusa, što se slaže i sa rezultatima koji su dobijeni u okruženju i drugim evropskim zemljama.

– Došlo je do porasta broja oboljelih ne samo kod nas već i u okolnim zemljama i Evropi, tako da ova mutantna forma virusa objašnjava tako veliki broj hospitalizacija, oboljelih i smrtnih slučajeva u posljednje vrijeme – navela je ona.

Travarova je pojasnila da je vuhanski soj pogrešan termin za soj virusa koji je izolovan 2019. godine prvi put u Kini, a kasnije u evropskim zemljama.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– To je klasični soj virusa korona koji je trenutno manje provalentan nego ostali sojevi. Moguća je koinfekcija, odnosno istovremena infekcija mutantnom formom virusa i uobičajenim sojem virusa korona iako je ona rijetka – rekla je Travarova.

Ona je ponovila da je koinfekcija zabilježena kod jednog pacijenta, dok se kod ostalih radilo o infekciji ili mutantnom formom virusa ili klasičnim izolovanim sojem virusa korona.

Travarova je istakla da je mutantni soj poznatiji kao britanski soj i najviše dominira u zemljama zapadne Evrope, dodavši da u naučnoj zajednici niko ne može da predvidi u kom će smjeru sve ovo da ide jer je nemoguće predvidjeti kakav će novi soj da nastane.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.