Banjaluka: Skupštinska većina vraća na posao direktoricu pod istragom

Jelena Kurtinović, više puta smjenjivana direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, mogla bi se vratiti na čelo ove ustanove, iako se protiv nje vodi istraga zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja.

Rješenje o njenom imenovanju se nalazi na dnevnom redu sjednice Skupštine grada koja bi trebala biti nastavljena u ponedjeljak, što ukazuje na to da je  komisija, koja je sprovodila konkurs, smatrala da je ona najkvalifikovaniji prijavljeni kandidat.

Iako Skupština nije potvrdila njeno imenovanje, realno je očekivati da će se to dogoditi, iz razloga što je Kurtinovićeva kadar Socijalističke partije, koja je dio većine u gradskom parlamentu.

Zloupotreba položaja

Kurtinovićevu terete za zloupotrebu službenog položaja, što nam je potvrdila portparol Policijske uprave Banjaluka, Danijela Mučibabić. Ona je rekla da su iz Policijske uprave protiv Kurtinovićeve podnijeli izvještaj Okružnom tužilaštvu 11. decembra 2020.

– Izvještaj je podnesen zbog sumnje da je počinila krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” – kazala je Mučibabićeva.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Jelena Kurtinović

Kako Srpskainfo nezvanično saznaje, Kurtinovićeva je osumnjičena da je sebi i rukovodiocima u Centru nezakonito povećala plate, čime je značajno oštetila budžet Grada Banjaluka.

– Ona je donijela odluku da im poveća platu na osnovu određenog člana zakona koji je u to vrijeme prestao da važi, tako da su veću platu primali u periodu od septembra 2016. do septembra 2020. godine – pojasnio je izvor.

Dodao je da je Kurtinovićeva na ovaj način oštetila budžet Grada za skoro 300.000 KM!

Povodom navedenih saznanja novinari su pokušali stupiti u kontakt s Jelenom Kurtinović, ali ona nije odgovarala na pozive.

Smjena

Podsjetimo, Kutrinovićeva je bila direktor ove ustanove u prethodnom sazivu gradske vlasti u Banjaluci i smjenjivana je nekoliko puta.

Bez te pozicije ostala je krajem avgusta 2020. godine uz zvanično objašnjenje da joj je istekao mandat. Spekulisalo se da njoj, kao kadru SP Petra Đokića, nije odobren status v.d. direktora kako bi se napravilo mjesta za kadar SPS, partije koju su osnovali bivši članovi, odbornici i narodni poslanici SP.

Upravo ta nova stranka je zahtijevala direktorsku funkciju u partijskoj raspodjeli pozicija od tadašnjeg gradonačelnika, Igora Radojičića. Ubrzo je umjesto nje imenovana za v.d. direktora Andrea Dorić, kadar SPS. Ona se na toj poziciji zadržala do kraja novembra 2020. godine.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naime, nakon lokalnih izbora došlo je do promjene gradonačelnika u Banjaluci; Draško Stanivuković (PDP) je zamijenio Igora Radojičića (SNSD). Tada je SPS isključen iz vladajuće većine uz obrazloženje da su „radili protiv Igora Radojičića u Banjaluci“.

Ubrzo nakon toga je počela i smjena kadrova SPS sa njihovih pozicija, a među prvima je bila Dorićeva. Nakon nje je ponovo za v.d. direktora imenovana Kurtinovićeva, koja je na toj poziciji ostala sve do kraja januara ove godine, kada ju je smijenio upravo Stanivuković.

On je tom prilikom najavio da su potrebne promjene te da je zato, umjesto Kurtinovićeve, imenovao novog v.d. direktora, Vesnu Banjac.

Vesna Banjac je dolaskom na ovu poziciju potvrdila želju za promjenama, koje bi, kako je isticala, donijele poboljšanja u radu Centra.

Nedavno je upoznala javnost sa problemima koje je, dolaskom u direktorsku fotelju, zatekla u ovoj ustanovi.

– U 2019. godini tender za didaktička sredstva i igračke je bio u vrijednosti od 80.000, a u decembru sljedeće godine isti takav materijal je koštao 100.000 KM. Međutim, stvarna vrijednost je, prema nekim mojim izvorima i procjenama, oko 60.000 KM – rekla je tada  Banjčeva i naglasila da je to samo mali dio onoga što je narušavalo rad Centra i oštećivalo budžet Grada.

FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA
FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Iako je više puta isticala da se politika više neće miješati u rad Centra, te da će raditi na mnogim poboljšanjima, izgleda da joj ta prilika izmiče iz ruku.

I pored toga što je gradonačelnik Stanivuković nedavno izjavio da je ponosan na sve što je Banjčeva uradila za kratko vrijeme, ime Kurtinovićeve se ponovo dovodi u vezu sa ovom pozicijom.

“Bruka i sramota”

Magistar predškolskog obrazovanja, Milica Palačković, koja je zaposlena u Centru za predškolsko obrazovanje, ranije je kazala da, ukoliko su tačne informacije da je komisija za izbor direktora Centra za predškolsko obrazovanje, koja je sastavljena od skupštinske većine, nakon obavljenog intervjua, kao prvoplasiranu rangirala bivšu direktorku Jelenu Kurtinović, to predstavlja bruku i sramotu za sve zaposlene u centru, za Gradsku upravu i za sve građane Banjaluke.

– S obzirom na to da je, uprkos svemu, bivša direktorka ponovo u igri da se vrati na mjesto sa kojeg je oštetila Centar i da nastavi po starom, od gradonačelnika tražimo da zaustavi taj pokušaj, da iskoristi svoje pravo i poništi konkurs kojim se osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja vraća na isti taj položaj i u priliku da ponovi krivično djelo – navela je Palačkovićeva.

Izvo: Srpskainfo
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.