Prvi pacijenti u Srbiji primili novi lijek protiv korone!

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primili su novi lijek protiv kovid-19 Bamlanivimab, koji sprječava dalje širenje infekcije, odnosno progresije bolesti iz blage u tešku kliničku sliku, rekla je za Tanjug direktorka KCV-a Edita Stokić.

Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primili su novi lijek protiv kovid-19 Bamlanivimab, koji sprječava dalje širenje infekcije, odnosno progresije bolesti iz blage u tešku kličku sliku, rekla je za Tanjug direktorka KCV-a Edita Stokić.

– Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovid- 19 virusne infekcije i sprječava se razvoj scenarija teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, a imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća – navela je Stokićeva.

Dodala je da se ovaj lijek daje pacijentima nakon odluke konzilijuma ljekara, a sam tok, odnosno trajanje terapije traje oko sat vremena, poslije čega se pacijenti vraćaju u kućnu izolaciju.

Pacijenti koji su primili terapiju kažu da su sigurni u lijek i očekuju sve najbolje. Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, nakon čega se pacijent vraća na kućno liječenje.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.