Srbijanski političar o filmu “Quo vadis Aida?”: Mislio sam da je film dobar, ali…

Srbijanski političar Pavle Grbović, inače član Skupštine Beograda i predsjednik Pokreta slobodnih građana, putem Twittera je prokomentarisao film Jasmile Žbanić “Quo vadis Aida?” koji je i zvanično nominovan za nagradu Američke filmske akademije Oskar.

Ono što ohrabruje, iako je u BiH Grbović malo poznato političko lice, je da i u Srbiji stasava jedna nova generacija ljudi i političara, koji su zaista iskreno spremni da potpuno raskrste sa politikom Slobodana Miloševića iz 90-tih godina prošlog vijeka.

– Nakon pola sata gledanja sam pomislio da je “Quo vadis Aida” dobar film. Prevario sam se. Vrhunski je, napisao je u Grbović u prvom komentaru.

Ne krijući svoje oduševljenje filmom, Grbović je nakon toga dodao i koliko, zapravo film, ali i kultura uopće, može uticati na promjenu svijesti ljudi.

– Nekako su naivna nadanja da će bilo koji film da promeni svest na Balkanu. Na Balkanu gde gotovo da nema kuće koja u prošlom veku nije pretrpela neko zlo, da li od Ustaša, četnika, zbog Golog otoka ili nacionalizacije imovine, usred ratova 90-ih ili bombardovanja 99-e …

Sve je to zbir i presek ljudskih sudbina i individualnih nesreća koje jedan film, čiji god ili kakav god, neće promeniti. I ne treba kriviti film i umetnost zbog toga, dodao je Grbović.

Izvor: Oslobođenje
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram