U porti manastira Tvrdoš sahranjen episkop Atanasije (FOTO)

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg, u crkvici u porti manastira Tvrdoš, koja je sagrađena po njegovoj želji.

Na vječni počinak velikog duhovnika Srpske pravoslavne crkve ispratilo je brojni velikodostojnici i sveštenstvo SPC, vjernici, političari iz Srpske i regiona.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je blaženopočivši umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije dubok trag ostavio u svojoj Hercegovini sa kojom se sjedinio i da je ulio hrabrost Hercegovcima kada je trebalo braniti ovu svetu zemlju. On je istakao da je vladika Atanasije po svemu bio poseban i naročit, ali blizak svima, a njegova riječ oštra i istinita, ali puna ljubavi.

– Nosio je duh svoga duhovnog oca Justina ćelijskog i svetog Nikolaja. Nadamo se da se i on njima pridružuje i da se pridružuje svome sabratu Amfilohiju sa kojim je bio nerazdvojan – rekao je vladika Joanikije.

Opijelo je počelo u 8.30 časova ispred Sabornog hrama u Trebinju, nakon čega je u 11 sati služena Sveta liturgija. Uslijedilo je kratko obraćanje nekolicine prisutnih, a nakon toga i pogrebna povorka odnosno litija, do manastira Tvrdoš.

Sahrani prisustvovao i vrh RS-a

Sahrani episkopa Atanasija Jevtića prisustvovali su Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Srpske, kao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić.

Mnoštvo Hercegovaca okupilo se oko hrama da po posljednji put pozdrave blaženopočivšeg episkopa Atanasija, a među njima su bili još i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, princ Filip i njegova supruga Danica Karađorđević, kao i premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Podsjetimo, umirovljeni episkop Atanasije upokojio se u četvrtak, 4. marta u Trebinju. Liječen je u bolnici u Trebinju od virusa korona od 17. februara.

U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom upokojenja umirovljenog episkopa Atanasija.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine. Završio je Bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem. Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine.

Od 1991. bio je episkop banatski, a već sljedeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.

Izvor: Srpskainfo
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram