Pahor sa Predsjedništvom: Slovenija će donirati 4.800 doza vakcina BiH

Predsjednik Slovenije Borut Pahor najavio je da će Slovenija donirati Bosni i Hercegovini 4.800 doza vakcina AstraZeneka protiv korona virusa.

Pahor je u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje je sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine razgovarao o borbi protiv pandemije, ilegalnim migracijama, te predstojećem Samitu u okviru Procesa saradnje na Zapadnom Balkanu Brdo-Brioni.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je da je pomoć Bosni i Hercegovini u vakcinama svakako dobro došla u vrijeme kada se još uvijek čeka isporuka vakcina iz Kovaks mehanizma.

Takođe, kako je slovenački predsjednik dao korisne savjete za ekonomsku strategiju nakon pandemije.

– Ono što smo vidjeli je da Slovenija radi na tome kako strateški se odnositi prema pitanjima nakon pandemije, kako da društvo najbolje odgovori na izazove trenutka i da pored kriza izvuče se najbolje i to bi trebalo da rade i druge zemlje – rekao je Dodik.

Osim izazova koje donosi pandemija na Samitu Brdo-Brioni, jedna od glavnih tema je i evropski put Zapadnog Balkana kazao je slovenački predsjednik Borut Pahor, piše Slobodna Evropa.

– Čvrsto vjerujem da je proširenje Evropske unije za Zapadni Balkan ultimativno geopolitičko pitanje i da je važno za mir, sigurnost kako naroda Zapadnog Balkana, tako i za države Evropske unije – kazao je Pahor najavljujući da će ova tema biti jedan od prioriteta kada Slovenija preuzme predsjedavanje Evropskom unijom.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa koju je Pahor, kao tadašnji premijer 2010. godine, osmislio za jačanje međusobnog povjerenja i pomoći na europskom putu zemalja zapadnog Balkana.

Stekao se običaj da se na samit inicijative Brdo-Brioni kao gost pozove netko od čelnika iz država članica EU-a ili institucija Evropske unije.

Dodik podsjeća da je primjetan zamor Evropske unije kada je u pitanju proširenje ove zajednice.

– Vidimo jedan zamor koji želimo da nam bude objašnjen, da imamo ako je to moguće dijalog sa EU koja bi nam pomogla da se definišu termini i prolazna vremena za dalju integraciju i želim da istaknem podršku inicijativi predsjednika Slovenije da na poseban način EU treba da tretira čitav ovaj region, a ne da to svede samo na pitanje tehničkih zahtjeva za proširenje – kazao je Dodik.

No, Pahor smatra da će, uprkos svim izazovima sa kojima se suočava Evropska unija, pitanje proširenja doći na uskoro na red.

– Kao jedan od čelnika države Evropske unije razumijem da su umorni od svih pitanja sa kojima se EU suočava.Izgubili smo jednu važnu članicu Veliku Britaniju, tu su i odnosi sa Rusijom i Turskom, sa cijelim geopolitičkim poljem oko nas…Moja želja je da predstavnici evropskih zemalja na Samitu u Sloveniji shvate da je za mir i sigurnost i ove regije i EU važna integracija Zapadnog Balkana u ovu zajednicu – kazao je Pahor.

Jedna od tema razgovora slovenačkog predsjednika sa tročlanim Predsjedništvom BiH bili su i migranti i kako se izboriti sa migrantskom krizom u vrijeme kada je EU sve restriktnija po pitanju zatvaranja granica.

Dodik je podsjetio da Bosnu i Hercegovinu migranti koriste kao tranzitnu zemlju, ali značajan broj ostaje ovdje jer su ”sve tvrđe linije” ulaska u zemlje Zapadne Evrope.

– Ovdje ljudi ostaju, a ne žele da ostanu. Postaju ratoborniji u smislu odlaska dalje, a EU ne dozvoljava dolazak na njen prostor. To pitanje ne možemo rješavati samostalno i o tome smo razgovarali, kao i o iskustvu Slovenije koje može da pomogne i Bosni i Hercegovini – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Pahor podsjeća da su zemlje EU zauzele zajednički stav da štite svoje granice od prekomjernog ulaska migranata, te da je i Slovenija preuzela sve mjere da zaštiti vlastite granice.

No, smatra da se ni jedna zemlja pojedinačno ne može boriti sa ovim problemom i da treba zajedničkim snagama pronalaziti prihvatljiva rješenja.

Izvor: RSE
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram