EU u martu predlaže digitalni pasoš za vakcine

COVID-19 coronavirus pandemic and travel concept, COVID-19 note in passport. Novel corona virus outbreak, spread of epidemic from China. Quarantine of tourists infected with SARS-CoV-2.

Evropska komisija (EK) u martu će predstaviti prijedlog o stvaranju digitalnog pasoša vakcinacije unutar EU, saopštila je predsjednica EK Ursula von der Leyen, prenosi Reuters.

Pasoš bi trebao omogućiti Evropljanima da putuju slobodnije tokom ljetnih praznika. Digitalni pasoš bi osigurao dokaz da je osoba vakcinisana, rezultate testova za one koji još uvijek nisu vakcinisani kao i informacije oporavljenih od COVID-19.

– O tome kako će digitalni pasoš izgledati, predstavit ćemo zakonski okvir u martu – rekla je Von der Leyen na videokonferenciji sa njemačkim konzervativnim zastupnicima.

Von der Leyen je kasnije na Twitteru napisala da je cilj ovakog pasoša da se omogući postepeno sigurno kretanje u EU zbog turizma ili posla.

Dok pojedine zemlje poput Španije i Grčke zagovaraju uvođenje pasoša kako bi se otvorila turistička sezona, druge države poput Francuske i Belgije izražavaju zabrinutost da bi olakšavanje putovanja za samo vakcinisane građane bilo nepošteno.

Komisija je rekla da će tražiti načina da izbjegnu diskriminaciju onih koji se još nisu vakcinisali.

Izvor: RSE
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.