Gradnjom plinovoda Južna interkonekcija ovisnost o ruskom plinu bit će prošlost

Američki ambasador u BiH Eric Nelson održao je danas online sastanak s federalnim ministrom energije, industrije i rudarstva Nerminom Džindićem oko strateškog projekta za Bosnu i Hercegovinu – plinovoda Južna interkonekcija, prenosi Fokus.ba.

Kako je za portal “Fokus” potvrdio ministar Džindić, FBiH je čvrsto opredijeljena za ovaj projekat čija je ukupna vrijednost 196 miliona KM. Projekt predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega 160 kilometara prolazi kroz BiH.

Plinovod “Južna interkonekcija” će povezati trenutni transportni gasovod BiH sa hrvatskim sistemom gasovoda, a na teritoriju BiH ukupno će biti dug 168,54 kilometra i vodit će u dva pravca – prema Sarajevu s posebnim odvojkom za Mostar. Dužina tog dijela plinovoda je 53 kilometra. Projekt je vrijedan 100 milion eura, od čega je oko 20 milijuna eura iz Fonda EU za zapadni Balkan. Početak radova predviđen je za 2023. a u trebao bi biti u upotrebi krajem 2024. godine.

Sjedinjene Američke Države podržavaju ovaj važan energetski projekat jer će povećati sigurnost snadbijevanja i diverzifikaciju izvora što će BiH činiti energetski samostalnijom.

Posebno zbog činjenice što se pojavljuje kao alternativa trenutnom konekcijom sa ruskim plinom koja ide preko RS-a.

– Ambasador Nelson je sa zvaničnicima FBiH razgovarao o narednim koracima u vezi sa Južnom interkonekcijom – saopćeno je iz Ambasade SAD-a. Inače, Nacrt zakona o plinovodu “Južna interkonekcija” nedavno je prošao Parlament FBiH.

Nakon što je nedavno zbog curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo, na širem području sela Roćević, došlo do periodične obustava isporuke gasa, iz BH-Gasa su naveli da to samo ide u prilog tvrdnjama kako se sigurnost snabdijevanja postiže isključivo izgradnjom novog pravca snabdijevanja, i to Južnom interkonekcijom.

– Južna interkonekcija u svojoj konačnici podiže stepen sigurnosti snabdijevanja BiH prirodnim gasom s koeficijenta nula na preko 60%, čime bi se u budućnosti isključile mogućnosti obustave isporuke prirodnog gasa zbog sanacije cijevi na dužini od tri metra – ističu iz BH-Gasa.

Džindić je za “Fokus” kazao da je sa Nelsonom razgovarao i o zakonima o električnoj energiji, te o plinu na državnom nivou odnosno o onome što BiH nalaže Energetska zajednica, zatim o odluci o kvalitetu točnih goriva, te o reformama u energetskom sektoru.

(Izvor: Fokus.ba)
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram