Majkić: Vraćanje migranata kući najbolje rješava migrantsku krizu

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić rekla je da su sazreli uslovi da se shvati da je jedan od najboljih načina za rješavanje migrantske krize vraćanje migranata njihovim kućama, a da je preduslov za to sporazum o readmisiji.
– Prvi sporazum s kojim BiH počinje da stvara iskustva je Sporazum o readmisiji sa Pakistanom. Kada bi u ovom momentu pitali bilo koga gdje se nalazimo kada je riječ o tom sporazumu, ne zna niko, jer kada sam juče pitala ministra bezbjednosti BiH Selmu Cikotića, on takođe ne zna gdje se Sporazum u ovom momentu nalazi – rekla je Majkićeva.

Majkićeva smatra da je sazrelo vrijeme da se i sa drugim zemljama potpišu sporazumi o readmisiji.

– Međutim, ako to bude išlo na ovaj način kako to ide na primjeru sporazuma sa Pakistanom, teško je očekivati da ćemo u dogledno vrijeme bilo šta riješiti – upozorila je Majkićeva.

Zajednička komisije za odbranu i bezbjednost BiH podržala je poslaničku inicijativu Predraga Kožula kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Savjet ministara BiH, te Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo inostranih poslova da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Avganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Zadužuje se Savjet ministara BiH da o preduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom parlamenta BiH najkasnije 90 dana od dana usvajanja ove inicijative.

Uz ovu inicijativu, Zajednička komisija usvojila je i zaključak kojim od Ministarstva bezbjednosti traži informaciju o trenutnim aktivnostima koje se vode sa svim zemljama sa kojima je BiH u pregovorima oko potpisivanja sporazuma o readmisiji.

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.