Kovačević poručio kada će doći do relaksiranja mjera

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Peđa Kovačević rekao je, gostujući u emisiji Zdravosfera, da početak vakcinacije u Srpskoj predstavlja svjetlo na kraju tunela.

– Svakako, ukoliko izdržimo još par mjeseci, negdje do početka ljeta i ako sprovedemo vakciniacuju u određenom procentu kako smo planirali, mi ćemo ljetne mjesece vjerovatno provesti u jednom blagostanju i sa mnogo relaksiranijim mjerama – naveo je Kovačević.

Istakao je da zdravstveni radnici nastavljaju borbu protiv virusa korona.

– Dok mi dođemo do tog “svjetla” ima još puno borbe. Potrebno je uložiti još puno truda i rada i ne samo zdravstveni radnici, nego i kompletna populacija – dodao je on.

Kovačević je uporedio trenutno stanje sa periodom novembar-decembar.

– Mi se sada nalazimo u boljoj situaciji što se tiče priliva pacijenata kad se gleda u odnosu na novembar i decembar. U novembru i decembru smo imali izuzetno visok priliv pacijenata. Tada je bilo i po 60 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Taj broj je sada u znatno manjoj mjeri. Mislim da se sada nalazimo na jednom platou. Već neko vrijeme imamo konstantan broj bolesnika – naveo je Kovačević.

Istakao je da se svi moramo pridržavati propisanih mjera.

– Svi mi koji radimo sa kovid pacijentima prepoznajemo da je stanovništvu vrlo teško da poštuju sva pravila, a imate u određenom procentu i otpor, i to je sasvim razumljivo – istakao je Kovačević.

Kovačević je pohvalio građane Republike Srpske.

– Mislim, i to zahvaljujući onom našem starom sistemu koji smo imali u bivšoj državi, da naše stanovništvo i dalje ima visok stepen odgovornosti i samosvijesti. Posebno gledajući šta se dešava u zemljama zapadnoevropskog tipa, koje imaju svoju tekovinu, gdje je praktično potrebno da se sprovode izuzetno restriktivne mjere da bi došlo do pada broja oboljelih – pojasnio je Kovačević.

Naglasio je da mjere više poštuju u Srpskoj nego na Zapadu.

– Takođe, mislim da u našoj sredini i ukupnoj populaciji, je veći broj građana koji poštuju i pridržavaju se epidemioloških mjera, nego u zapadnoevropskoj civilizaciji. Na Zapadu je, uslovno rečeno, demokratija tekovina i svako ima pravo na svoje mišljenje, slobodu, ali tako i slobodu da širi bolest, što mislim da nije dobro u konačnici – istakao je Kovačević.

Pozvao je građane da nastave poštovati epidemiološke mjere.

– Јoš jednom pozivam stanovništvo da se pridržava mjera, da budu dobri kao što su i sada. Volio bih da održimo tempo koji sada imamo – zaključio je Kovačević za RTRS.

Izvor: RTRS
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.