Šta će sve poskupjeti u narednom peridu: Kako platiti sve račune i prehraniti porodicu?

U narednom periodu građani će plaćati skuplje gorivo, ulje, struju a potrošačka korpa iznosi čak 2.044KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za januar ove godine iznosi 2.044,23 konvertibilnih maraka (KM) i za 180,76 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za novembar 2020. godine iznosila je 966 KM, što je posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku, i za pet KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu piše Crna-Hronika.

Novi udar na džep bh. građana: Skuplje ulje za 30 feninga!

U prvom mjesecu 2021. godine Bosance i Hercegovce je u supermarketima dočekalo neprijatno iznenađenje, cijene jednog litra jestivog ulja “skočile” su s 2,2 KM na 2,45-2,55 KM.

Ovo je, nema sumnje, novi veliki udarac na budžet većine bh. građana. Poređenja radi, u Njemačkoj je cijena jednog litra nešto više od dvije KM. Poskupljenja ulja nedavno je bilo i u zemljama regije, a kao razlog naveden je skok berzanske cijene suncokreta za 25 posto. Podsjećamo da je ulje poskupilo za desetak posto još u novembru prošle godine.

Uskoro poskupljenje struje u BiH?

Ukoliko DERK prihvati prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri posto, odnosno, ukupnih troškova nabavke električne energije za sve velike kupce u BiH priključene na visoki napon. Kao posljedica toga, u narednom koraku bi došlo do povećanja distributivnih mrežarina, a što bi imalo direktni utjecaj na sve kupce električne energije, uključujući i domaćinstva, te bi na koncu rezultiralo povećanjem cijena proizvoda i usluga – saopćeno je iz UPFBiH.

Vlada RS nije donijela inicijativu ili odluku o poskupljenju struje, navodi Višković i smatra da u ovom momentu nema prostora za to, prije svega zbog posljedica koje je prouzrokovala pandemije virusa korona.

Naveo je i da se Vlada dobrim dijelom odrekla dobiti koje Elektroprivreda treba da u budžet uplaćuje svake godine, kako bi se građani mogli lakše da prebrode posljedice pandemije.

Još jedan udar na džep građana: Gorivo opet poskupljuje!

Građani Federacije na benzinskim pumpama mogu očekivati cijene iznad dvije marke po litru što dizela što benzina

Premium bezolovni benzin 95 iznosi od 1,76 do 2,06 KM, a dizel od 1,66 do 2,06 KM. Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH za bezolovni benzin 95 iznosi 1,96 KM za litar i za dizel 1,94 KM. U toku današnjeg (jučerašnjeg, op. a.) dana evidentirano je 25 novih obavijesti o promjeni cijena i marži i odnose se na povećanje cijena navedenih derivata za 5 feninga po litru.

– Cijene su porasle za stanovanje, vodu, električnu energiju, plin i druge energente, namještaj, kućanske uređaje i redovno održavanje kuće za 0,6 posto. Hrana i bezalkoholna pića te ostala dobra i usluge za 0,3 posto i zdravstvo 0,2 posto. U decembru 2020. godine u odnosu na decembar 2019. godine najviši rast cijene imalo je jestivo ulje (rast cijene 19,5 posto) – pojasnili su iz Ministarstva.

Izvor: Crna-hronika
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.