Naučnici: Utiče li obrezivanje na zadovoljstvo muškarca i kako

Male doctor and testicular cancer patient are discussing about testicular cancer test report. Testicular cancer and prostate cancer concept.

Iako se obrezivanje u prošlosti najčešće provodilo kao vjerska praksa, danas se sve veći broj muškaraca obrezuje iz zdravstvenih i higijenskih razloga. Tim medicinskim zahvatom se definitivno ne smanjuje užitak muškaraca u kasnijem seksualnom životu, pokazala je veliko australsko istraživanje koje je analiziralo više od 40 studija na tu temu.

Naučnici sa Univerziteta Sidnej obradili su podatke više od 40.000 muškaraca te potvrdili da obrezivanje nema efekta na seksualnu funkciju, osjećaj, seksualni podražaj niti zadovoljstvo muškarca, piše Daily Mail.

Više od polovine muškaraca obuhvaćenih studijom bili su obrezani, a 24 mjeseca nakon obrezivanja 99,9 odsto njih nisu imali nikakvih smetnji u seksualnom životu te su bili zadovoljni zahvatom. Oko 72 odsto njih tvrdilo je kako im se osjetljivost u penisu nakon obrezivanja čak i povećala, a kod 19 posto njih je ostala ista.

Za 63 posto muškaraca obrezivanje je imalo i dodatnu prednost te kažu kako nakon njega lakše postižu orgazam, dok 22 odsto nije primijetilo razliku. Osim toga, naučnici su izvijestili kako obrezivanje nema negativan efekt na održavanje erekcije.

Dodaju kako su zdravstvene dobrobiti obrezivanja medicinski dokumentovane, pa tako obrezani muškarci imaju manji rizik zaraze HIV-om i drugim polnim bolestima, ali i manji rizik od nastanka raka prostate.

Naučnici sa Univerziteta Vašington utvrdili su da se na obrezanom penisu nalazi i dvostruko manje bakterija, ali su i manje mogućnosti zaraze herpesom, genitalnim bradavicama, pa čak i HIV-om.

Oni su uporedili mikrobiološke briseve pacijenata prije obrezivanja kao i godinu dana nakon njega, a najveće otkriće je bio značajan pad u broju anaerobnih bakterija na penisu.

“Uklanjanjem kožice povećava se dotok kiseonika, smanjuje vlaga i mijenja ekosistem organa”, objasnio je voditelj studije, dr Lans Prajs.

On planira dalje studije u kojima će otkriti kako uklanjanje kožice utiče na smanjene rizika HIV infekcije kroz analizu odgovora citokina, signala mehanizama imuniteta.

Praksa obrezivanja česta je u SAD-u, ali taj trend se sve više širi i u drugim razvijenim zemljama, a stručnjaci tvrde da sam postupak ne umanjuje zadovoljstvo u seksu te ima znatne prednosti s higijenskog pogleda.

Izvor: 24sata.hr
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.