Većina onih koji su preboljeli koronu pate od ove dvije nuspojave

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da virus predstavlja rizik od ozbiljnih, trajnih posljedica i među mladim ljudima, koji nisu hospitalizirani.

Više od tri četvrtine ljudi hospitaliziranih s Covid-19 i dalje je pati od najmanje jednog simptoma nakon šest mjeseci, prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet. Istraživanje je uključivalo stotine pacijenata iz kineskog grada Wuhana, a ulazi među jedno od rijetkih istraživanja kojima se ušlo u trag dugotrajnim simptomima infekcije koju uzrokuje virus SARS-CoV-2.

Otkriveno je da su umor ili slabost mišića najčešći simptomi ove bolesti, a pacijenti nad kojima se provodilo istraživanje izvještavali su i o poteškoćama sa spavanjem.

“Budući da je Covid-19 nova bolest, tek počinjemo shvaćati neke od njegovih dugoročnih učinaka na zdravlje pacijenata”, rekao je profesor Bin Cao iz Nacionalnog centra za respiratornu medicinu, jedan od istaživača. Dodao je kako je istraživanje naglasilo potrebu trajne brige za pacijente nakon otpuštanja iz bolnice, pogotovo onih koji su imali ozbiljne infekcije.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe da virus predstavlja rizik od ozbiljnih, trajnih posljedica i među mladim ljudima, koji nisu hospitalizirani.

Studija objavljena u The Lancetu obuhvatila je 1.733 pacijenta otpuštenih iz bolnice Jinyintan u Wuhanu između januara i maja prošle godine. Prosječna starost bila im je 57 godina, a istraživači su provodili fizičke preglede i laboratorijske testove.

Studija je otkrila da je 76 posto pacijenata reklo da još uvijek ima simptome. Umor ili slabost mišića prijavilo je 63 posto, dok je 26 posto imalo problema sa spavanjem.

Studija je također proučila 94 pacijenta čiji je nivo antitijela u krvi zabilježena na vrhuncu infekcije kao dio drugog ispitivanja. Kad su ti pacijenti ponovno testirani nakon šest mjeseci, razina neutralizirajućih protutijela bila im je 52,5 posto niža. Istraživači su rekli da dobiveni podaci izazivaju zabrinutost zbog moguće ponovne infekcije koronavirusom, no napomenuli su kako će za razjašnjenje kako se imunitet na virus mijenja s vremenom biti potrebni opsežniji i veći uzorci.

Izvor: RTL
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.