Oglasili se OSCE, OHR i ambasade: Pohvale za CIK, kritike za Dodika

Misija OSCE u BiH, Kancelarija visokog predstavnika i ambasade SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Švedske, kao države koja predsjedava OSCE-om, pozdravljaju odluku Centralne izborne komisije BiH da poništi izbore na nekoliko biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici.

U zajedničkom saopštenju je istaknuto da će odluka CIK pomoći da se osigura integritet izbora i vrati povjerenje građana u izbornu administraciju. Nadležnim tijelima je upućen apel da odmah istraže prijavljene navode u vezi sa izbornim prevarama, prenosi Klix.

– Naše organizacije/ambasade će nastaviti da sarađuju sa CIK-om i drugim nadležnim tijelima na unapređenju izbornih procesa u BiH, kako bismo osigurali da budući izbori budu usklađeni sa relevantnim međunarodnim standardima, uključujući preporuke OSCE-a/ODHIR-a i GRECO-a. U tom cilju je važno da tijela vlasti BiH počnu raditi na neophodnim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, putem otvorenog i inkluzivnog procesa – saopšteno je.

Osudili su i napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu.

– Maliciozni i lični napadi na člana nezavisne institucije su neprihvatljivi i zaslužuju da ih dalje ispitaju nadležne institucije u BiH što je prije moguće. Visoki zvaničnici imaju dodatnu obavezu da se uzdrže od malicioznih i uvredljivih izjava zbog svog statusa u društvu i ozbiljnih posljedica koje mogu biti uzrokovane takvom retorikom. Nezadovoljstvo institucionalnim odlukama treba rješavati putem institucionalnih pravnih lijekova umjesto putem prijetećih izjava i ličnih napada. Pozivamo sve izabrane lidere da preuzmu odgovornost za zadatak koji im predstoji, a to je angažovanje u odgovornom dijalogu i provedbi reformi izbornog integriteta u toku 2021. godine – poručeno je.

Izvor: Klix.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram