Crijeva nam šalju jasne signale u kakvom su stanju

Vaša crijeva mogu vam reći puno o sebi, od vrsta hrane za kojom žudite do toga koliko često idete na WC.

Čak vam mogu pomoći objasniti u kakvom ste raspoloženju trenutno budući da crijevne bakterije proizvode oko 95% tjelesne zalihe serotonina, hormona koji stabilizira raspoloženje. Ali da li ste znali da to može odrediti i rizik od razvoja hronične bolesti kasnije u životu?

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Nature Medicine, međunarodni tim naučnika otkrio je povezanost između određenih bakterijskih vrsta i određenih metaboličkih faktora rizika za nekoliko hroničnih stanja.

To uključuje dijabetes, bolesti srca i pretilost. Očigledno je da je određena mikrobiota u crijevima – termin koji se koristi za opisivanje zajednice mikroorganizama koji borave u njima – pokazala jaču povezanost sa rizikom osobe od različitih bolesti od vlastite genetike.

Oni koji su jeli prehranu bogatu biljnom hranom i nemasnim životinjskim proteinima poput masne ribe (lososa) imali su viši nivo dobrih crijevnih bakterija. Neke crijevne bakterije, tehnički nazvane mikrobi, koje su naučnici analizirali, potpuno su nove u nauci i još nemaju čak ni imena.

“S obzirom na visoko personalizirani sastav svakog pojedinačnog mikrobioma, naše istraživanje sugerira da ćemo možda moći modificirati mikrobiom crijeva kako bismo optimizirali svoje zdravlje izborom najboljih namirnica za našu jedinstvenu biologiju”, kaže dr. Sarah Berry, viši predavač na Odjelu za prehrambene nauke na King's Collegeu u Londonu u Velikoj Britaniji i jedan od autora studije za Medicial News Today.

Izvor: Body.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.