Kako “napuniti baterije” nakon stalnog osjećaja iscrpljenosti

Svakodnevne obaveze i užurbani stil života mogu nas ostaviti potpuno iscrpljenim. Neki ljudi se danima osjećaju umorno, mrzovoljno i demotivisano, te nemaju vremena za odmor koji će im pružiti relaksaciju koja im je potrebna. Ipak, za vraćanje energije nije potrebno puno.

Određeni koraci vam mogu pomoći da vratite kontrolu nad svojim životom, te da se ponovo osjećate energično i raspoloženo. Body.ba vam u nastavku donosi korisne savjete koji vam mogu pomoći:

Odvojite vrijeme za vježbanje

Vježbanje će vam definitivno pomoći da poboljšate raspoloženje i povećate energiju. Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti vam pomaže da povećate nivoe endorfina u tijelu – hormona koji vam daju osjećaj sreće. Ovo će vam pomoći da se osjećate smireno i zadovoljno. Osim toga, redovno vježbanje vam pomaže da smanjite rizik od mnogih hroničnih bolesti. To ne znači da se morate baviti powerliftingom kako biste iskusili sve prednosti redovnog vježbanja. Možete raditi jednostavnije vježbe poput joge, pilatesa, trčanja u prirodi, šetanja ili plivanja.

Naspavajte se

Kvalitetan san treba biti vaš prioritet. Pobrinite se da spavate minimalno 7 satu svaku noć, a ako se danima osjećate iscrpljeno, vjerovatno vam je potrebno da se kvalitetno naspavate. Bez dovoljno sna postajete mrzovoljni i vjerojatnije je da ćete dobiti određene bolesti ili se razboljeti.

Usredotočite se na svoju ishranu

Vaša ishrana može utjecati na vaše osjećaje, pozitivno ili negativno. Važno je da svoje tijelo napajate odgovarajućom hranom kako biste svom mozgu, mišićima i kostima dali hranjive sastojke potrebne za pravilno funkcioniranje. Ishrana bogata zasićenim mastima, solima i šećerima može učiniti da se osjećate tromo i umorno. Umjesto toga, usredotočite se na cjelovitu hranu bogatu vlaknima, proteinima i ugljikohidratima.

Stvorite zdrave navike u kojim uživate

Odvajanje vremena za sebe može biti teško ako se stalno osjećate iscrpljeno. Međutim, važno je odvojiti barem 20 minuta u svom užurbanom danu da radite ono što volite. Bez obzira da li to znači da odete u šetnju, crtate ili pišete u vaš dnevnik. Bilo koja aktivnost koja vas opušta i pruža vam trenutak radosti definitivno treba biti dio vaše svakodnevnice!

Izvor: body.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.