Za neke krize nema: Prointer dobio novi posao od UKC RS

Vlado Đajić, direktor UKC RS, donio je odluku o dodjeli oko 280.000 KM radi interventnog održavanja data centra i infrastrukture informacionog sistema, putem otvorenog postupka, kompaniji Prointer, saznaje BUKA.

Ovim se nastavlja  više nego uspješna saradnja između najveće zdravstvene ustanove u RS i najveće IT kompanije u Republici Srpskoj.

Iako u samoj odluci o dodjeli Ugovora Prointeru nije naveden tačan iznos, u tenderskoj dokumentaciji stoji kako je riječ o poslu procijenjene ukupne vrijednosti ugovora od 280.000, 00 bez PDV-a.

Zanimljivo je da se od sedam objavljenih Odluka UKC RS o izboru najpovoljnije ponude, dvije tiču informatike. Naime, 5.1.2021. godine donesena je i Odluka o dodjeli posla uspostavljanja wireless sistema za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u iznosu od 321.742,98 KM firmi Računari d.o.o.

To znači da je u prvim danima 2021. godine UKC Republike Srpske podijelio oko 600.000 KM za internet i za održavanje data centra.

Kada je riječ o saradnji Prointera i UKC Republike Srpske BUKA je ranije objavila kako je UKC Republike Srpske tokom prošle godine sklopio trogodišnji ugovor sa ovom kompanijom a u postupku “implementacije sistema za konsolidaciju poslovne štampe”. Taj Ugovor se i dalje smatra “poslovnom tajnom”.

Zbog nedostavljanja ovih informacija organizacija TI BiH je već dobila jedan sudski spor pred Okružnim sudom u Banjaluci, ali ih ova javna ustanova odbija dostaviti jer ih, kako navode, PROINTER ITSS smatra poslovnom tajnom, zbog toga što bi objavljivanje ovih informacija moglo „prouzrokovati negativne posljedice na (…) poslovanje, naročito u odnosu sa poslovnim partnerima“.

Kako se ranije objavilo, nova tužba podnesena je 13.07.2020, po kojoj još nije odlučeno.

Na osnovu dokumentacije u koju smo ranije imali uvid, vidi se da je UKC RS na konkursu za usluge konsolidacije poslovne štampe tražio “rješenje za outsorsing poslovne štampe sa centralizovanim korištenjem obuhvaćenih kategorija uređaja, što obuhvata multifunkcijske uređaje i laserske štampače.

Prema podacima sa portala javnih nabavki UKC Republike Srpske dodjelio je u februaru kompaniji Prointer 249.913,88 radi nabavke informatičke opreme za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske a o čemu je pisao portal Žurnal.

Podsjetimo, sredinom 2018. godine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom „Prointer ITSS“.

Dodik je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske rekao da je njegov sin završio fakultet u Milanu i da se bavi „novim tehnologijama“.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice, ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je Dodik.

(Izvor: BUKA)
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram